www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Numarul pensiilor private facultative a crescut cu 50% in primul trimestru

Autor: Bancherul.ro
2008-05-11 21:40
75.423 de români contribuiau pentru o pensie facultativă într-unul dintre cele sapte fonduri de pe piată, la data de 31 martie, se arata in raportul trimestrial al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Vezi raportul in documentul atasat

La finalul primului trimestru, piata pensiilor facultative era reprezentată de 7 fonduri de pensii, administrate de 5 companii. Volumul total de active administrate se ridica la 24,9 milioane lei (peste 6,7 milioane euro).

În primul trimestru al anului (cel de-al treilea trimestru de functionare a sistemului de pensii private facultative), piata a continuat procesul de consolidare, înregistrând cresteri importante, lună de lună, în conditiile în care acestă activitate este relativ nouă pe piata financiară românească, iar atentia administratorilor si a participantilor a fost , până acum, directionată în principal către segmentul Pilonului II.

Câstigarea încrederii populatiei în sistemul de pensii facultative este un proces lent si de durată, dar cresterea continuă a numărului de participanti si a activului net total al fondurilor este un semnal pozitiv pentru viitorul sistemului.

Dezvoltări si tendinte

Cele sapte fonduri de pensii private facultative (Pilonul III) de pe piată au atras, în primul trimestru al anului, 24.536 de participanti. În total, la finalul lunii martie a.c., în sistemul pensiilor facultative au fost raportate 75.423 de persoane, în crestere cu 48,2% fată de numărul de participanti raportati la sfârsitul anului 2007 si cu 7,7% mai mare fată de luna precedentă.

Administratorii fondurilor de pensii facultative au continuat atragerea de noi participanti si colectarea contributiilor într-un ritm care a condus la o crestere de 73,35%, în lei, a activelor nete ale pietei, pe primul trimestru. Activele nete au ajuns la un nivel de 24,8 milioane de lei (6,73 milioane de euro) la finalul lunii martie.

O parte din administratori au început diversificarea portofoliilor lor de investitii, cu respectarea Normei 26/2007 privind modificarea temporară a procentului maxim care poate fi investit în fiecare categorie de active.

Structura Investitiilor

În trimestrul I al anului 2008, se observă diminuarea ponderii depozitelor bancare, relativ la totalul investitiilor, în favoarea obligatiunilor de stat si municipale, la toate fondurile de pensii facultative, exceptie făcând fondul OTP Strateg (cu doar 6 luni de functionare).

Ponderea depozitelor în totalul plasamentelor efectuate de fondurii a scăzut, astfel, de la 70%, la finalul anului 2007, la aproape 15%, la sfârsitul lunii martie. În acest timp, ponderea obligatiunilor de stat s-a majorat de la 21% la 72%. În 2007, fondurile de pensii facultative au plasat aproape toti banii disponibili din contributii, în depozite bancare, asteptând să atingă o masă critică pentru a diversifica plasamentele si a se îndrepta către portofoliul-tintă.

Interes tot mai sporit pentru obligatiunile corporative tranzactionate

În primele trei luni ale anului se observă un interes din ce în ce mai sporit pentru obligatiunile corporative tranzactionate. Aceste instrumente au ajuns la o pondere de 5,3% din totalul plasamentelor, fiind achizitionate atât de pe piata românească (BVB) cât si de pe pietele reglementate din statele membre UE. În privinta actiunilor, acestea sunt achizitionate, în totalitate, de pe piata românească (BVB).

Conform prospectelor individuale aprobate de către Comisie, fondurile active si-au asumat următoarele grade de risc: grad de risc scăzut: BCR Prudent; grad de risc ridicat: AZT Vivace; grad de risc mediu: AZT Moderato, ING Clasic, ING Optim, Pensia Mea si OTP Strateg.

Întrucât , pe parcusul primului trimestru al anului, patru din cele sapte fonduri au depăsit termenul limită în care, potrivit legislatiei, activele trebuiesc diversificate, administratorii au identificat oportunităti investitionale în vederea respectării limitelor asumate prin prospectele schemelor de pensii facultative.

Potrivit legislatiei, fondurile de pensii facultative sunt scutite de obligativitatea diversificării investitiilor, până la atingerea valorii de 1 milion de lei active nete, pentru o perioadă de maximum 1 an de la data colectării primei contributii. Odată atins pragul de 1 milion de lei, administratorii au la dispozitie un interval de 90 de zile în care trebuie să diversifice investitiile în mod corespunzător si să se alinieze la portofoliul-tintă, astfel încât să se evite dependenta excesivă de un anumit activ, emitent sau grup de societăti comerciale si concentrări de riscuri pe ansamblul activelor.

Cotele de piata ale fondurilor de pensii facultative

Cotele de piată, în functie de numărul de participanti, la finalul lunii martie, situează pe primele locuri fondurile BCR Prudent cu 23%, AZT Moderato, cu 22%, si AZT Vivace cu 19 %, acestea fiind urmate de ING Clasic cu 18%, ING Optim cu 10% si Pensia Mea cu 8%.

La data de 31 martie, AZT Moderato si BCR Prudent detineau, împreună, 58% din totalul activelor nete. Fondul de pensii BCR Prudent detine atât cele mai mari active cât si cei mai multi participanti, dintre cele sapte fonduri. Cota de piată a BCR Prudent, raportată la numărul de participanti, 23,56%, este însă mai mică decât ponderea activelor fondului în totalul activelor de pe piată, respectiv 38%.

Până la data de 31 martie, 5 administratori au desfăsurat activitatea de administrare de fonduri de pensii facultative, în baza autorizatiilor primite din partea CSSPP:
 ING Asigurări de Viată, care administrează fondurile de pensii facultative ING Clasic si ING Optim
 AVIVA Asigurări de Viată, care administrează fondul de pensii facultative Pensia Mea
 BCR Asigurări de Viată, care administrează fondul de pensii facultative BCR Prudent
 Allianz Țiriac Pensii Private SAFPPFPF, care administrează fondurile de pensii facultative AZT Moderato si AZT Vivace
 OTP GARANCIA Asigurări, care administrează fondul OTP Strateg

Pentru desfăsurarea de activităti de administrare de fonduri de pensii facultative, a fost autorizat de către CSSPP si S.A.I. RAIFFEISEN Asset Management. Grupurile financiare din care fac parte cei sase administratori de pensii facultative sunt prezente si pe piata pensiilor obligatorii.

Fondurile active administrate au ca depozitar BRD Groupe Societe Generale, în conditiile în care ceilalti trei depozitari avizati de CSSPP (BCR, Bancpost, ING) nu au desfăsurat activitate de depozitare si custodie de la data obtinerii avizului.

În ceea ce priveste activitatea de intermediere si consultantă, contributia brokerilor avizati pe Pilonul III la cresterea numărului de participanti nu este semnificativă. Exceptie face doar fondul Pensia Mea, administrat de Aviva Asigurări de Viată, unde 37,05% din vânzări - în functie de participanti si 27,68% din vânzări - în functie de activele atrase s-au realizat prin brokeri. 39 de agenti de marketing – persoane juridice – erau avizati în sistemul pensiilor facultative, la finalul lunii martie.

Structura Participantilor pe Grupe de Vârstă, pe Grupe de Sex

Pe baza raportărilor privind structura pe grupe de sex si vârstă la data de 31 martie, a rezultat că din cei 75.423 de participanti, 48,92% sunt femei si 51,08% bărbati, fată de decembrie 2007 înregistrându-se o crestere a ponderii participantilor bărbati, cu 3,2 procente.

În ceea ce priveste structura pe grupe de vârstă, este reprezentativ faptul că participantii cu vârste cuprinse între 30 si 44 ani înregistrează proportii importante, respectiv 49,33 % în decembrie 2007, 48,63% în ianuarie 2008, 48,49 % în februarie 2008 si 48,75% în martie 2008.