www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: Noua varianta a programului Prima Casa este complicata, nu stim daca vom participa

Autor: Bancherul.ro
2011-03-29 14:49
"Cred că lucrurile sunt destul de complicate cu noul program Prima Casa. Dacă am un produs garantat 100% de stat este simplu. Dacă am un produs garantat în proporţie de 50% de stat, atunci băncile au norme proprii, aprobate de BNR, ce presupun costuri mai ridicate. Cred că or să apară bănci cu oferte similare proprii", a spus presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat ca inca nu stie daca Raiffeisen va lua parte la noua formula a programului Prima Casa.

"Situaţia cu Prima Casă este destul de complicată. Statul a atins plafonul şi nu îl poate mări şi atunci a propus să folosim 50% din plafonul existent pentru credite acordate pe viitor. Acesta este un lucru destul de complicat pentru că în primul rând portofoliul existent va fi garantat doar 50%. Înţeleg că intenţia statului este să menţină costul actual. Vă spun că este un lucru destul de complicat", a continuat van Groningen.

Raiffeisen Bank a lansat un credit alternativ la programul Prima Casă, în euro, cu o dobândă de până la 5,95% pe an (Euribor la şase luni plus 4,7 puncte), după ce a epuizat plafonul de garantare alocat, de 25 de milioane de euro. Clienţii trebuie să dispună de un avans de 15%.

El a menţionat că dacă o persoană este dispusă să dea un avans de 15%, atunci nu mai este nevoie să apeleze la programul Prima Casă, costurile fiind comparabile.

Premierul Emil Boc a anunţat, săptămâna trecută, că Guvernul discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul "Prima Casă", astfel încât suma de 750 milioane euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi.

Pe de altă parte, nivelul dobânzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele plătite deja Fondului de Garantare şi constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de bănci în cazul în care o astfel de măsură ar fi acceptată.

Creditele prin "Prima Casă" au o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.