www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareRomania indeplineste un singur criteriu pentru adoptarea euro, arata Raportul de convergenta

Autor: Bancherul.ro
2008-05-08 21:56
România îndeplineste deocamdată un singur criteriu dintre cele necesare pentru adoptarea monedei europene si anume cel referitor la deficitul bugetar, potrivit Raportului de convergenta al Comisiei Europene (CE) publicat miercuri (vezi documentul atasat).

România, alături de Bulgaria, sunt incluse pentru prima dată într-un raport de convergentă elaborat de CE si care evaluează gradul în care noile state membre ale UE sunt pregătite să adopte moneda europeană.

Potrivit concluziilor Comisiei, România nu îndeplineste criteriile legate de stabilitatea preturilor, cursul de schimb si conditiile legate de convergenta ratelor de schimb pe termen lung.

"Având în vedere evaluarea compatibilitătii legale si gradul de îndeplinire a criteriilor de convergentă si luând în calcul o serie de factori aditionali, Comisia consideră că România nu îndeplineste conditiile pentru adoptarea euro", se arată în raport.

Pe de altă parte, Bulgaria, stat care a aderat la UE tot la 1 ianuarie 2007, îndeplineste două criterii. Astfel, pe lângă conditiile bugetare, Bulgaria îndeplineste si criteriul privind ratele de schimb pe termen lung.

Autoritătile de la Bucuresti au ca obiectiv pentru adoptarea monedei europene anul 2014, însă mai multi analisti economici s-au arătat sceptici în ceea ce priveste îndeplinirea acestei tinte.


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104