www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCauzele fraudelor cu carduri Bancpost: scurgeri de informatii din banca sau eroare de sistem

Autor: Bancherul.ro
2008-05-07 12:38
Bancpost si politistii din IGPR verifică retrageri suspecte de numerar prin bancomate din România si Bulgaria, iar politia nu exclude scurgerea de informatii din interiorul băncii, deoarece seriile cardurilor Bancpost în cauză sunt consecutive, au declarat, pentru NewsIn, surse din politie.

Banca si Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR) au demarat două anchete separate pentru investigarea presupuselor fraude, făcute cu carduri de debit de tip Millenium, emise de Bancpost.

"Principalele ipoteze de lucru ale politiei iau în calcul o eroare de sistem sau scurgerea de informatii din interiorul băncii, întrucât seriile cardurilor presupus fraudate sunt consecutive. Până în prezent, politia a primit câteva zeci de sesizări de la clientii Bancpost", au mai precizat aceleasi surse.

Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat, pentru NewsIn, că banca a descoperit tranzactiile suspecte la un interval de câteva ore de la realizarea acestora, în jurul datei de 1 mai, primul indiciu fiind dat de sumele mari retrase din Bulgaria. Bogza spune că, ulterior, s-au depistat retrageri suspecte de numerar si de la bancomate din alte state decât România si Bulgaria.

"Retragerile suspecte au început în jurul datei de 1 mai, iar în interval de câteva ore noi am descoperit tranzactiile si am restrictionat folosirea cardurilor de tip Millenium la bancomate. Posesorii acestui tip de carduri pot însă, în continuare, să retragă bani de la unitătile Bancpost, să facă plăti cu cardul la comercianti sau să-si verifice soldul", a mai spus Bogza.

Pe 2 mai, Bancpost a anuntat, printr-un comunicat de presă, restrictionarea cardurilor de tip Millenium.

Bogza a mai spus că este vorba, probabil, despre un grup organizat, însă presedintele băncii a refuzat să dea detalii despre felul în care cei care au retras banii au intrat în posesia datelor despre conturile clientilor. Referitor la suma totală implicată, Bogza a spus că este vorba despre "cel mult valoarea unui apartament în Bucuresti", fără a da alte estimări.

"Pentru a nu le da niciun fel de indicii făptasilor, nu putem da, deocamdată, informatii despre felul în care au fost puse la cale tranzactiile. Am demarat însă o anchetă si avem date destul de precise, mai mult decât indicii. Oricum, numărul conturilor de pe care s-au făcut tranzactiile este mult mai mic decât cel al cardurilor pe care le-am restrictionat, tocmai pentru a preveni retragerea altor sume în acelasi mod", a adăugat presedintele Bancpost.

Numărul cardurilor de debit de tip Millenium emise de Bancpost si aflate în circulatie în prezent este de aproximativ 600.000, a mai spus Bogza, fără a mentiona numărul cardurilor implicate în posibila fraudă. El a adăugat că, după o verificare de către bancă, oricare dintre clientii păgubiti îsi va primi banii înapoi.

Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104