www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



CSA: Piata romaneasca de asigurari este stabila

Autor: Bancherul.ro
2011-02-09 20:02
Din monitorizarea activității și situațiilor financiare ale asigurătorilor, exercitată permanent de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) pe baza raportărilor lunare transmise de acestea, rezultă că societățile de asigurare nu se confruntă cu probleme majore, anunta institutia.

Astfel, CSA analizează periodic indicatorii specifici precum lichiditatea, constituirea rezervelor tehnice, suficiența și dispersia activelor admise să acopere rezervele tehnice și solvabilitatea, pentru a detecta din timp eventualele probleme majore care ar putea afecta capacitatea financiară a societăților de asigurare autorizate, indiferent de cota de piață deținută de acestea.

Monitorizarea pe baza raportărilor este dublată de controale periodice și inopinate pe care CSA le efectuează la sediile asigurătorilor, conform tematicii de control stabilite sau cu privire la aspecte punctuale.

În pofida scăderii primelor brute subscrise, evoluție caracteristică acestei perioade de criză economică, asigurătorii au reușit să mențină rezervele tehnice la un nivel similar cu cel din 2009 și dispun de lichidități pentru a-și onora obligațiile asumate față de asigurați.

Dacă ne referim exclusiv la activitatea de asigurări obligatorii RCA, rezervele de daune avizate, dar și cele de daune neavizate înregistrează creșteri de peste 20%, fapt observat de altfel și în anii anteriori. În creștere sunt și despăgubirile totale plătite de către asigurători, chiar dacă se observă o ușoară tendință de scădere a numărului de daune raportate de păgubiții RCA.

În ceea ce privește activitatea de subscriere a riscurilor de catastrofe naturale, aceasta poate fi practicată numai de către asigurătorii autorizați de CSA în acest sens, iar una dintre principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească este aceea de a avea reasigurare. Conform raportărilor transmise de aceste societăți, reținerea proprie din valoarea totală a răspunderilor asumate prin contractele care acoperă și riscuri de catastrofe este de numai 5%.

În concluzie, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor apreciază că piața de asigurări este stabilă financiar și datele disponibile în prezent nu indică semne de îngrijorare cu privire la evoluția acesteia.

În nici o situație, asigurații și păgubiții de răspundere civilă nu vor avea de suferit, întrucât CSA nu va ezita să ia măsuri în cazul în care societățile întâmpină dificultăți în plata despăgubirilor. De asemenea, CSA are la dispoziție suficiente pârghii de intervenție pentru a preveni o eventuală deteriorare a stabilității financiare a pieței, inclusiv aceea de a solicita majorări de capital. Dacă avem în vedere valoarea majorărilor de capital aprobate la societățile de asigurare în 2010, de circa 80 milioane euro, în condiții economice nefavorabile, apreciem că acționarii acestora sunt dispuși să își susțină în continuare investițiile pe piața românească.

Despre CSA

CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este singura autoritate împuternicită prin lege cu atribuții de autorizare, supraveghere prudenţială și control a activității de asigurare în România, precum și cu atribuții de emitere a normelor de aplicare a legii.

Potrivit legii, scopul întregii activităţi a CSA este apărarea drepturilor asiguraţilor şi promovarea stabilităţii activităţii de asigurare în România.

CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (care a substituit CEIOPS de la 1 ianuarie 2011), EIOPC – Comitetul European pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale și IAIS - Asociaţia Internaţională a Supraveghetorilor în Asigurări, reprezentând astfel România din perspectiva aportului tehnic de specialitate la elaborarea și amendarea reglementărilor europene specifice domeniului asigurărilor.