www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareFED se alatura bancilor europene in combaterea crizei creditelor

Autor: Bancherul.ro
2008-05-05 11:45
Fed anunta noi operatiuni, vineri, impreuna cu bancile europene in combaterea crizei in curs de desfasurare a creditelor, scrie Associted Press si preluat de Yahoo.

Rezerva Federala (Banca Centrala Americana) a anuntat, vineri, ca va depune o serie de eforturi pentru rezolvarea crizei globale a creditelor, impreuna cu bancile centrale europene.

Fed a anuntat ca va creste suma rezervelor de urgenta furnizate bancilor americane pana la 150 miliarde dolari in mai, de la 100 miliarde dolari furnizate in aprilie. Fed a luat aceasta masura si alte cateva de crestere a creditarii impreuna cu Bancile Centrale Europene si Banca Nationala a Elvetiei.

Ultimele masuri fac parte dintr-o serie de actiuni realizate de Fed de cand criza creditelor s-a declansat in august.

Eforturile sunt destinate cresterii rezervelor astfel incat bancile sa nu aiba retineri in a imprumuta clientii si intreprinzatorii, ceea ce ar agrava criza economica actuala.

Decizia Fed de a creste suma imprumuturilor acordate bancilor la fiecare doua saptamani, printr-un procedeu denumit Facilitatea Licitatiilor la Termen (Term Auction Facility), are scopul de a transmite un semnal puternic ca banca centrala este pregatita sa furnizeze rezerve pe masura necesitatilor bancilor americane.

Ultima masura a fost realizata prin coordonarea cu eforturile bancilor centrale europene de a-si sustine de asemenea sistemele financiare.

Fed a spus ca va extinde si tipurile de active pe care bancile de investitii le pot folosi ca garantii pentru a primi imprumuturi de la banca centrala. In martie, Fed a folosit puterea obtinuta in timpul Marii Recesiuni pentru a incepe sa acorde imprumuturi si bancilor de investitii. Anterior, Fed acorda numai imprumuturi directe bancilor comerciale.

Banca Centrala Europeana a spus ca va creste suma de dolari oferita la 25 miliarde dolari pentru ultimele serii de ofertanti, cu licitatiile care se tin la fiecare doua saptamani. Durata acordata ofertantilor va fi de 28 de zile. Inainte de aceasta, BCE a prevazut imprumuturi cuprinse intre 10 miliarde dolari si 15 miliarde dolari pe ofertant, dar fara stabilirea unor termene.

“Se intentioneaza sa se continue aprovizionarea lichiditatii dolarului american atat cat consiliul guvernator va considera ca este nevoie in functie de conditiile pietei”, a spus banca intr-o declaratie.
Banca centrala a Elvetiei a mai spus ca va creste frecventa propriilor licitatii la fiecare 14 zile, cu o alocare maxima de 6 miliarde pe licitatie. Urmatoarea licitatie e programata pe 6 mai. Ca si in cazul BCE, termenul va fi de 28 de zile.

Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home/bancherul/public_html/print.php on line 104