www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Profitul net al Bancii Transilvania in primele 9 luni ale acestui an: mai mare cu 44% fata de 30.09.2009

Autor: Bancherul.ro
2010-10-27 17:57
In primele 9 luni ale acestui an, Banca Transilvania a înregistrat rezultate financiare stabile şi a dezvoltat proiecte strategice coerente, adaptate actualului context economic, anunta banca. (VEZI rezultatele financiare in documentul atasat)

Printre acestea se înscriu: refinanţarea, restructurarea şi ieftinirea creditelor, lansarea sau dezvoltarea unor produse şi servicii, precum şi implicarea, cu prioritate, în facilitarea accesării fondurilor europene nerambursabile de către firme. In continuare, indicatorii privind lichiditatea şi solvabilitatea BT sunt confortabili, peste limitele impuse de BNR.

Trimestrul al treilea al anului 2010 a continuat să fie unul dificil pentru sistemul bancar, în condiţiile în care efectele crizei s-au manifestat puternic asupra clienţilor. La acestea se adaugă măsurile de austeritate iniţiate de autorităţi.

Robert C. Rekkers, Directorul General al Băncii Transilvania, declară: „In primele 9 luni din acest an am realizat un profit operaţional mai mare cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Am avut în 2010 un parcurs stabil pentru că am continuat să gestionăm prudent activitatea BT pe cele patru linii de afaceri: companii, IMM-uri, persoane fizice şi Divizia Pentru Medici. Totodată, am acordat maximă atenţie politicii de provizionare şi managementului riscului, precum şi controlului costurilor. In continuare, focusul nostru este îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru 2010, chiar dacă urmează încă o perioadă dificilă.

I. Date financiare la 30.09.2010, în conformitate cu standardele româneşti de contabilitate:
Rezultatul operaţional este în primele nouă luni cu 35% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind de 581 milioane lei. Realizarea unui venit operaţional de 1.104 mil.lei, cu 17% mai mare faţă faţă de 30.09.2009 s-a datorat în special veniturilor din dobânzi, din operaţiuni cu titluri şi din comisioane.

Profitul brut realizat la aceeaşi dată este de 100 milioane lei, faţă de 73 milioane, cât a fost înregistrat la 30 septembrie 2009, în timp ce profitul net a ajuns la 69,7 milioane de lei, în creştere cu 44%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Faţă de prevederile bugetare pe întregul an 2010, în primele nouă luni, profitul brut a fost realizat în proporţie de 67%.

Raportul cost / venit s-a îmbunătăţit la 47% în primele nouă luni din 2010, faţă de 55%, cât a fost în intervalul similar al anului precedent, ca urmare a intensificării măsurilor interne de control al costurilor.

Costul net al riscului de credit a înregistrat o tendinţă de creştere, ajungând la 474 mil. lei, comparativ cu 358 milioane lei, cat s-a înregistrat în aceeaşi perioadă din anul precedent. In contextul economic actual, creşterea costului net al riscului pe fondul deprecierii calităţii portofoliului de credite a avut influenţă asupra profitabilităţii, în ciuda creşterii veniturilor operaţionale şi menţinerii la un nivel scăzut a cheltuielilor de funcţionare.

Activele bilanţiere ale băncii au crescut cu 4% în primele noua luni ale anului, fiind de 20.212 milioane lei, faţă de 19.472 milioane lei, cât au fost la finalul anului trecut.

Portofoliul de credite a evoluat relativ bine, soldul fiind de 13.173 mil. lei, la data de 30.09.2010, în creştere cu 8% faţă de începutul anului, ponderea fiind 59,48% credite pentru companii şi 40,52% credite pentru persoane fizice, respectiv 62% credite acordate în moneda naţională şi 38% denominate în valută. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 6,92% din totalul portofoliului de credite.

Ca urmare a unei abordari prudente, Banca Transilvania are o poziţie foarte bună în ceea ce priveşte lichiditatea, datorată bazei consistente de resurse atrase. Astfel, raportul credite / depozite, este în continuare subunitar, menţinându-se la un nivel de 0,83, creşterea resurselor atrase de la clientelă fiind de 6% in 2010. In acelaşi timp, rata de solvabilitate se situează la 12,33%, fără includerea profitului realizat la 30.09.2010, fiind mult peste nivelul impus de normele Băncii Naţionale a României, de 8%.
Soldul provizioanelor din activitatea de creditare a crescut cu 64% în primele 9 luni ale acestui an, de la 752 milioane lei la 1231 milioane lei, din care 230 milioane reprezintă provizioane nedeductibile fiscal, constituite suplimentar, în condiţiile unui management al riscului adaptat mediului economic actual. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane este de 135%, acest nivel fiind unul relativ prudent.

Numărul de operaţiuni cu clientela în primele 9 luni din 2010 a crescut cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea este dată şi de segmentul de carduri, care a înregistrat un număr de operaţiuni cu 9% mai mare decât în ianuarie – septembrie 2009. BT avea, la sfârşitul lunii septembrie 2010, 1.375.000 clienţi activi. La aceeaşi dată, portofoliul său cuprindea aproape 1.800.000 de carduri valide, o reţea de aproximativ 800 ATM-uri şi peste 14.000 de POS-uri. In plus, Banca Transilvania a reluat în 2010 extinderea moderată a reţelei de unităţi, prin deschiderea a 15 locaţii. La finalul lunii septembrie, BT avea 530 de sedii; de asemenea, banca a relocat şi modernizat 8 unităţi din ţară.

II. Majorarea de capital BT , în curs de derulare

Este în curs de derulare majorarea capitalului social, aşa cum a fost aprobată de către acţionari, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, din data de 28.04.2010. Incepând cu data de 25.10.2010, pentru o perioadă de 30 de zile, are loc acţiunea de subscriere a noilor acţiuni, aferentă etapei de majorare a capitalului social prin noi aporturi băneşti ale acţionarilor.

Derularea şi finalizarea operaţiunilor de majorare a capitalului social al Băncii Transilvania nu s-a putut realiza în cadrul calendarului stabilit iniţial din cauza acţiunilor în instantă, iniţiate de acţionarul SIF Banat Crişana. In prezent, sunt pe rolul instanţelor de judecată urmatoarele litigii, dar în nici unul dintre acestea instanţele de judecată nu au apreciat că s-ar impune pronunţarea unei hotărâri de suspendare a punerii în aplicare a Hotărârilor AGA. Prin urmare, majorarea de capital se defăşoară în condiţiile aprobate - chiar dacă se înregistrează o anumită întârziere faţă de calendarul convenit iniţial:
- Dosarul nr. 1258/1285/2010, având ca obiect acţiunea în anulare a hotărârilor adoptate de Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor în data de 28 aprilie 2010; termenul de judecată este 23 noiembrie 2010;
- Dosarul nr. 1754/1285/2010, având ca obiect cererea de constatare a nulităţii tuturor hotărârilor adoptate de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Băncii Transilvania în data de 28 aprilie 2010 - suspendat până la soluţionarea cererii de strămutare, formulată de SIF Banat Crişana; cererea este pe rolul ICCJ şi are termen fixat pentru data de 3 noiembrie 2010;
- Dosarul nr. 3161/1285/2010, avand ca obiect cererea de suspendare pe cale de ordonanţă preşedinţială a tuturor hotărârilor adoptate de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Băncii Transilvania din data de 28 aprilie 2010 - suspendat, dosarul urmând să fie trimis Curţii Constituţionale pentru a se pronunţa asupra excepţiei invocate în cauză.

BT este încrezătoare că litigiile existente pe rolul instanţelor de judecată se vor finaliza prin recunoaşterea, în justiţie, a legalităţii Hotărârilor adoptate de către acţionari.

III. OUG 50 / 2010 – poziţia Băncii Transilvania

Banca Transilvania împărtăşeşte obiectivul principal al OUG 50/2010, acela de a se asigura o mai bună informare şi transparenţă către clienţi, însa ar fi fost indicat ca aceasta să preia strict prevederile Directivei Europene şi să se aplice numai creditelor noi, şi nu retroactiv celor în derulare. Aplicarea Ordonanţei nu a avut drept scop diminuarea administrativă a dobânzilor. BT, nefiind parte a unui grup bancar internaţional, nu a avut acces la surse externe ieftine exprimate în Euribor, ci a asigurat finanţarea prin atragerea de resurse de pe piaţa internă sau externă. Astfel, costul resursei este la un nivel mult mai mare din cauza riscului de ţară, a riscului de emitent, la care se adaugă costul rezervei minime obligatorii. In aceste condiţii, marja actuală a băncii nu reprezintă profitul acesteia deoarece, prin folosirea unui alt indicator decât cel iniţial, din contractele de credit, în marja actuală trebuie incluse toate celelalte costuri pe care le suportă banca, în vederea acordării unui credit.

Având în vedere confuzia creată de lipsa unor reglementari explicite referitoare la modul de calcul al dobânzii pentru creditele în derulare, băncile din România – printre care şi BT, prin Asociaţia Româna a Băncilor, au solicitat clarificări de la ANPC. Conform instrucţiunilor ANPC, transmise după adoptarea legii, prin adresa nr.1048/29.07.2010, băncile au fost obligate să se asigure că, prin conversia dobânzii pe indici externi şi marja fixă, nu se depăşeşte dobânda pe care o aveau clienţii la creditele în sold, la data de 21 iunie 2010 - fapt respectat întocmai de Banca Transilvania.

BT, din cele peste 400.000 de credite în derulare, a înregistrat un număr relativ redus de notificări de la clienţi – circa 800. In marea lor majoritate, aceştia au reclamat nivelul marjei / dobânzii - şi nu alte costuri, gen comisioane de risc - Banca Transilvania nepracticând nici în trecut astfel de comisioane. BT, prin urmare, respectă dispoziţiile OUG 50/2010 şi, pentru o colaborare deschisă şi transparentă cu clienţii săi, Banca Transilvania încearcă să soluţioneze fiecare caz în parte, prin identificarea aspectelor pozitive care trebuie să primeze în contextul aplicării noilor prevederi legale.