www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Proiectul normei privind protectia participantilor in cazul fuziunii fondurilor de pensii private

Autor: Bancherul.ro
2008-04-16 14:57
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a lansat spre dezbatere publicăproiectulnormei privind protectia participantilor la fondurile de pensii administrate privat în cazul fuziunii fondurilor din Pilonul II, elaborată în aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările si completările ulterioare.



Proiectul de normă reglementează cadrul legal necesar desfăsurării procesului de fuziune, prin care un fond de pensii administrat privat este absorbit de către un alt fond de pensii administrat privat si stabileste reguli privind protectia participantilor în această situatie.


Astfel, fuziunea între două fonduri de pensii administrate privat va putea fi efectuată la initiativa reprezentantilor acestora prevăzuti în contractul de societate civilă, care vor elabora un proiect de act aditional de modificare a respectivului contract de societate civilă.


Participantii care nu agreează conditiile fondului absorbant se vor putea transfera fără penalităti la un alt fond de pensii administrat privat.


De asemenea, CNPAS va procesa mai repede (lunar si nu trimestrial) cererile de transfer apărute în urma unui proces de fuziune între fonduri.


lPentru fiecare dintre participantii fondului absorbit se va calcula un nou număr de unităti de fond. Proiectul de norma contine formula de calcul al numărului de unităti la fondul absorbant aferent fiecărui participant preluat, precum si formula de calcul al numărului total de unităti de fond aferent noului activ al fondului absorbant, dar si operatiunile care trebuie efectuate de către depozitarul fondului absorbit.


Administratorul fondului de pensii absorbit are obligatia de a acoperi din provizionul tehnic eventualele diferente negative între valoarea activului personal al fiecărui participant care va fi preluat si valoarea garantată prin Lege.


Etapele operatiunii de fuziune:


preluarea participantilor care nu s-au transferat de la fondul absorbit la fondul absorbant
preluarea, de la fondul de pensii absorbit la fondul de pensii absorbant, a activelor rămase după transferul participantilor la alte fonduri de pensii administrate privat
retragerea autorizatiei fondului de pensii absorbit, după finalizarea procedurii de transfer a activelor
retragerea autorizatiei administratorului fondului de pensii absorbit, după finalizarea procedurii de transfer a activelor
retragerea autorizatiei emisă de către Comisie pentru prospectul schemei de pensii private a fondului absorbit
avizarea modificării prospectului schemei de pensii private a fondului absorbant


Norma privind protectia participantilor în cazul fuziunii fondurilor de pensii administrate privat va reglemeta aspecte precum:
modul de autorizare de către CSSPPP a cererii privind fuziunea, respectiv în două etape - prealabilă si definitivă
documentele si termenele necesare în cadrului procesului de fuziune
procedura de acordare sau de respingere a cererii privind fuziunea fondurilor de pensii
obligatia administratorilor fondurilor care fuzionează de a face publică operatiunea de fuziune si continutul minim al anuntului public privind fuziunea, de a informa participantii preluati asupra situatiei activului personal preluat si, dacă este cazul, de a informa toti participantii asupra modificării prospectului schemei de pensii private.
obligatiile administratorului fondului absorbit în perioada cuprinsă între data primirii deciziei de autorizare prealabilă a fuziunii si data stabilită pentru efectuarea transferului de active către fondul absorbant
obligatia întocmirii, de către administratorii fondurilor care au fuzionat, a unor situatii financiare suplimentare
reguli privind calculul valorii activului net al fondului
transferul instrumentelor financiare admise la tranzactionare pe o piată reglementată între cele două fonduri
sanctiunile care pot fi aplicate în cazul nerespectării prevederilor din proiectul de normă.


Potrivit proiectului de normă, transferul instrumentelor financiare admise la tranzactionare pe o piată reglementată între cele două fonduri va fi considerat transfer direct în sensul legislatiei pietei de capital, iar administratorului fondului de pensii absorbant are obligatia de a efectua toate procedurile necesare de evidentiere a noului detinător de instrumente, functie de natura activelor detinute.


Proiectul de normă privind fuziunea fondurilor de pensii administrate privat, elaborată în aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările si completările ulterioare este disponibilă pe site-ul www.csspp.ro, la rubrica: Dezbatere Publică.