www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



ING, Allianz si Aviva, in topul pensiilor private obligatorii

Autor: Bancherul.ro
2007-11-11 17:56
Peste 1,8 milioane de persoane au aderat până în prezent la un fond de pensii private obligatorii (pilonul II), care reprezintă peste jumătate din numărul total de participanti, a declarat vineri presedintele arbitrului pensiilor private, Mircea Oancea.

"Administratorii au făcut deja a treia raportare către Casa Natională de Pensii si Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS). La a treia raportare avem 50.000 de dubluri si probabil numărul acestora va creste la 60.000-70.000 la a patra raportare, care vor fi analizate de administratori si de comisie până la sfâsitul perioadei de aderare", a mai spus presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Oancea a precizat că numărul persoanelor care figurează la două sau mai multe fonduri s-a dublat fată de a doua raportare însă acest fenomen era de asteptat, iar Comisia a luat măsura de a valida actele de aderare pentru a elimina riscul ca numărul dublurilor să fie foarte mare.

Până pe 15 octombrie, 1,16 milioane persoane aderaseră la pilonul II. Între 17 septembrie si 15 octombrie, ING Fond de Pensii a atras cei mai multi participanti la pilonului II, numărul acestora ridicându-se la 462.344 (40,47% din piată), locul secund a fost ocupat de Allianz Țiriac Fond de Pensii cu 235.136 participanti (20,58%).

Pe locul al treilea se situa Aviva Fond de Pensii, cu 113.769 de participanti si o cotă de piată de 9,96%, urmată de Generali Fond de Pensii, cu 107.167 de participanti la pilonul II de pensii si o cotă de piată de 9,38%.

Tot în perioada 17 septembrie - 15 octombrie, Interamerican Fond de Pensii a atras 69.338 participanti (6,07%), AIG Fond de Pensii, 53.795 aderenti (4,71%), BRD Fond de Pensii a adunat 34.865 (3,05%), iar BT Aegon Fond de Pensii - 23.553 aderenti (2,06%).

CSSPP a autorizat 18 administratori de fonduri de pensii private obligatorii: Pensia Viva (administrat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat), AZT Viitorul Tău (administrat de Allianz-Țiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative), ING (ING Fond de Pensii), Aripi (Generali Fond de Pensii), Vital (BT Aegon Fond de Pensii), OTP (administrat de OTP Fond de Pensii), BRD (administrat de BRD Fond de Pensii), AIG (AIG Fond de Pensii), Interamerican (Interamerican Fond de Pensii), Prima Pensie (administrat de Prima Pensie - Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Omniforte (Omniasig Pensii – Societate de administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat), Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, (BCR Administrare Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost (Bancpost Fond de Pensii) si Fondul de Pensii Administrat Privat KD (gestionat de KD Fond de Pensii), Alfa (administrat de AG2R Fond de Pensii), Marfin (adiministrat de Marfin Fond de Pensii), Fiducia (administrat de MKB Romexterra Fond de Pensii) si Zepter (administrat de Zepter Fond de Pensii).

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei între 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a început pe 17 septembrie si durează patru luni. După această perioadă, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti în mod aleatoriu către fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului trebuie să semneze un singur contract de aderare la un singur fond, în care îsi va economisi contributiile.