www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareLegea privind falimentul bancilor, adoptata tacit de Senat

Autor: Bancherul.ro
2010-06-23 11:47
Senatul a adoptat tacit legea prin care se prevede că deschiderea procedurii de faliment a instituţiilor de credit se va realiza doar cu aprobarea prealabilă a Băncii Naţionale a României (BNR), iar deponenţii vor avea prioritate la plata datoriilor băncilor.

La data de 17 iunie 2010 s-a împlinit termenul de adoptare tacită a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 37/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2004 privind falimentul instituţiilor de credit.

Potrivit actului normativ, instituţia de credit debitoare este obligată să solicite Băncii Naţionale a României, în termen de maximum 10 zile de la data la care a intervenit starea de insolvenţă, aprobarea prealabilă pentru introducerea cererii de deschidere a procedurii falimentului.

În acest caz, BNR poate decide instituirea administrării speciale, în măsura în care sunt îndeplinite condiţiile legale pentru instituirea acestei proceduri. De asemenea, BNR poate să respingă aprobarea în cazul în care considera că instituţia de credit nu se află în insolvenţă.