www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



ING: Diminuarea contributiei la Pilonul 2 de pensii private, o noua lovitura pentru 5 milioane de participanti

Autor: Bancherul.ro
2010-05-19 18:26
In contextul propunerilor formulate de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vlădescu, in discutiile cu patronatele, privind reducerea contributiei virate catre Pilonul 2 de pensii de la 2,5% la 0,5% din salariul brut in urmatorii doi ani, ING Fond de Pensii face urmatoarele precizari.

Cornelia Aurelia Coman, Presedinte al Consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii:

„Diminuarea contributiei virate catre Pilonul 2 de pensii private ar reprezenta o noua lovitura data celor peste 5 milioane de participanti care au aderat la acest sistem cu speranta si asteptarea de a-si putea cladi un viitor mai sigur pentru perioada pensionarii. Salariatii din Romania au primit prin lege garantia dreptului de a directiona asa cum cred de cuviinta o parte a contributiilor pe care le realizeaza catre bugetul de asigurari sociale, iar modificarile luate acum in calcul afecteaza profund spiritul dreptului cu care au fost investiti. O astfel de decizie produce neajunsuri profunde unei intregi generatii, condamnate sa plateasca pretul unor greseli care nu ii apartin, si sa perpetueze dependenta nefasta de un sistem public de asigurari sociale care si-a dovedit deja ineficienta.

O reducere a contributiei virate in sistemul privat de pensii in acest moment nu ar face decat sa amplifice pierderile induse participantilor prin inghetarea in 2009 a contributiei la nivelul de 2% si nerespectarea majorarii la 3% in 2010, lipsindu-i de dreptul de a beneficia de evolutiile existente in mediul privat investitional. Instituirea Pilonului 2 a fost menita sa ofere salariatilor romani o alternativa solida in fata incertitudinii dovedite a sistemului public, prin intermediul careia sa isi poata urmari cele mai bune interese, iar dinamitarea continua a acestuia prin decizii conjuncturale reprezinta o nerespectare evidenta a promisiunilor asumate si a credibilitatii guvernantilor in fata celor pe care ii conduc. Un astfel de demers amana rezolvarea de facto a problemelor din societatea romaneasca si este cu atat mai nedrept cu cat generatia tanara, participanta in Pilonul 2 de pensii, a platit deja pretul lipsei de viziune economica in 2009 si 2010, preluand socurile unei reasezari brutale a economiei, al restructurarilor, somajului si dificultatilor financiare. In plus, inghetarea contributiei virate in Pilonul 2 ar genera, pe langa efectul nefast asupra sustenabilitatii intregului sistem de pensii, si o reducere cu pana la 30% a nivelului pensiei private viitoare, conform caculelor realizate de APAPR.
Cautarea unei solutii pentru dezechilibrul bugetului de asigurari in diminuarea la 0,5% a transferurilor catre Pilonul 2 este cu atat mai iluzorie cu cat economiile realizate astfel ar fi cu totul insuficiente si nu exista o garantie din perspectiva guvernamentala a folosirii eficiente economic a acestor fonduri. Fata de un deficit estimat de 2,5 miliarde de euro al sistemului public de pensii in 2010, economiile realizate in 2010 prin vaduvirea Pilonului 2 de contributiile stabilite prin lege ar asigura doar o acoperire cu doar 5%, conform calculelor APAPR.

Nu in ultimul rand, schimbarea a coordonatelor asumate prin lege pentru functionarea sistemului de pensii private obligatorii induce o nota injusta de impredicitibilitate companiilor din aceasta industrie, puse in imposibilitatea de a-si respecta strategiile de piata asumate si angajamentele fata de clientii actuali. Din pacate, o astfel de decizie risca sa arunce o umbra de instabilitate nu doar asupra unei industrii care si-a dovedit deja functionalitatea, dar si asupra intregului mediu de afaceri romanesc, condamnat sa ofere investitorilor straini imaginea unei nesigurante care nu poate atrage.”