www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Pretul aurului se apropie de nivelul record de 850 dolari/uncie

Autor: Bancherul.ro
2007-11-11 17:03
Pretul aurului s-a majorat vineri, apropiindu-se de recordul istoric de 850 dolari/uncie, odată cu deprecierea continuă a dolarului american si cu scumpirea barilului de petrol, informează Reuters.

Pretul aurului a crescut la 838,90 dolari/uncie, fiind cotat după prânz la 835,30/836,10 dolari/uncie, fată de pretul de 832,10/832,85 dolari/uncie înregistrat joi, la închiderea bursei din New York, si de 845,40 dolari/uncie, cât era miercuri.
Dolarul s-a depreciat la un nivel minim fată de euro, pe fondul cresterii temerilor potrivit cărora mai multe companii financiare din SUA vor fi afectate de criza creditelor.

Un dolar slab contribuie la ieftinirea aurului. Metalul pretios este considerat de asemenea drept un factor de protectie împotriva inflatiei cauzate de preturile la petrol.

Preturile la petrol continuă să urce spre pragul de 100 dolari/baril, din pricina reducerii stocurilor înainte de sezonul de iarnă, când consumul creste, si a deprecierii dolarului.

Traderii spun că pretul aurului s-a majorat atât de rapid în ultimele luni, încât pericolul unei corectii abrupte a crescut.

"Având în vedere că pretul aurului a crescut cu 205 dolari/uncie din luna august, iar recent s-a majorat cu peste 50 dolari/uncie într-o săptămână, apare întrebarea cât de rationali mai sunt cei mai multi dintre cumpărători", a declarat directorul de vânzări al grupului Heraeus, Wolfgang Wrzesniok-Rossbach.

Pretul aurului s-a majorat cu peste 30% în trei luni si s-a dublat în mai putin de trei ani.

Pe piata la termen din SUA, pretul aurului pentru decembrie a scăzut cu 0,9% la 836,6 dolari/uncie, după ce a urcat în timpul sedintei peste 840 dolari/uncie.

"În prezent aurul este supra-cumpărat, iar presiunile în ce priveste marcarea profiturilor ar trebui să crească, însă fondurile vor continua să meargă către achizitionarea de aur, deoarece metalul pretios a înregistrat performante extrem de bune", a declarat un analist al Kanetsu Asset Management, Tatsuo Kageyama.

"În nici un caz nu poti avea un astfel de profit dacă investesti în cumpărarea de actiuni sau alte instrumente financiare", a adăugat Kageyama.

Vânzările de aur s-au accelerat în Asia odată ce producătorii de bijuterii au început să speculeze preturile ridicate.

Cererea din India, cel mai mare cumpărător de aur la nivel global, s-a încetinit, odată ce producătorii de bijuterii si-au asigurat stocurile înaintea festivalului hindus al luminilor, Diwali, care are loc vineri.

AngloGold Ashanti, al treilea producător de aur la nivel mondial, a anuntat că a primit acordul din partea autoritătilor pentru a redeschide anumite sectoare ale minei TauTona din Africa de Sud, după ce fiseseră închise în urmă cu o săptămână.

Pretul platinei a scăzut la 1,448/1,452 dolari/uncie pe bursa din New York, de la 1,460/1,465 dolari/uncie. Pretul la paladiu a scăzut cu 2% la 370/374 dolari/uncie, iar argintul s-a scumpit la 15,48/15,53 dolari/uncie, de la 15,33/15,38 dolari/uncie.