www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Jean-Claude Trichet, presedintele BCE: Nu se pune problema unui atac asupra monedei euro

Autor: Bancherul.ro
2010-05-17 21:43
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, neagă că moneda euro ar fi atacată speculativ, în pofida scăderii puternice înregistrate recent, şi consideră că este nevoie de un "salt cuantic" în supravegherea deficitelor bugetare, transmite Reuters.

Trichet a adăugat că pieţele financiare sunt în cea mai dificilă situaţie de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, posibil chiar de la Primul Război Mondial, însă a negat concret că guvernele statelor membre ar fi forţat BCE să se alăture iniţiativei de 750 miliarde euro pentru stabilizarea situaţiei şi pentru susţinerea ţărilor din zona euro aflate în dificultate.

În interviul acordat Der Spiegel, Trichet sugerează că guvernele europene sunt răspunzătoare pentru scăderea euro în măsură mai mare decât pieţele monetare. Euro a scăzut vineri la minimul ultimelor 18 luni faţă de dolar, la cel mai redus nivel de la falimentul Lehman Brothers.

"Nu se pune problema unui atac asupra euro. Are legătură cu sectorul public, şi deci cu stabilitatea financiară din zona euro. E clar că principala răspundere a europenilor este să ia măsuri adecvate pentru a combate actualele tensiuni din Europa", a arătat şeful BCE.

Euro a căzut vineri până la un minim de 1,2358 dolari/euro, după ce anul trecut s-a tranzacţionat pentru o perioadă în apropierea nivelului de 1,5 dolari/euro. Investitorii se tem de impactul economic măsurilor de austeritate luate de statele din zona euro.

Trichet a respins categoric ideea de ieşire a Greciei din zona euroTrichet şi a cerut totodată o mai bună monitorizare a bugetelor de stat din zona euro, care potrivit reglementărilor UE ar trebui să nu depăşească 3% din PIB, însă în cazul unor state, spre exemplu, Irlanda sau Grecia, indicatorul s-a apropiat de 14% din PIB în 2009.

"Nu, asta nu este o opţiune. Când o ţară intră în uniunea monetară, soarta ei devine comună cu cea a celorlalte state. Avem nevoie de un salt cuantic în supravegherea reciprocă a politicilor economice în Europa. Avem nevoie de mecanisme îmbunătăţite pentru prevenirea şi pedepsirea devierilor. Avem nevoie de o implementare efectivă a controlului mutal, de sancţiuni efective pentru încălcarea Pactului de Creştere şi Stabilitate. BCE lansează un apel pentru schimbări profunde", a afirmat el.