www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCinci mii de muncitori de la Dacia, in greva generala, protesteaza la Mioveni

Autor: Bancherul.ro
2008-03-27 11:47
Aproximativ cinci mii de muncitori de la Dacia Pitesti s-au adunat, joi, în jurul orei 10.00, pe platoul din fata Casei Sindicatelor din Mioveni, protestatarii aducând cu ei un cosciug si o cruce care simbolizează faptul că administratia ar vrea să îngroape industria autohtonă de autoturisme, transmite Mediafax.

Mitingul angajatilor de la Dacia si al sindicalistilor de la Blocul National Sindical este programat să înceapă la ora 12.00, însă autorizatia pentru protest este de la orele 10.00 până la 14.00.

Angajatii au decis să iasă din uzină înainte de ora programată, iar de la ora 10.00 au început să se adune în fata Casei Sindicatelor din Mioveni. Angajatii strigă lozinci împotriva administratiei uzinei si au adus cu ei un sicriu si o cruce, spunând că în acest fel vor să sugereze că administratia Dacia vrea să îngroape industria autohtonă de autoturisme.

În zonă au fost mobilizati 90 de jandarmi si 25 de politisti pentru a preveni producerea unor incidente.

Liderii sindicali spun că, pe lângă cei cinci mii de angajati ai uzinei, la actiunea de protest se vor alătura două-trei mii de sindicalisti de la BNS, din administratie publică, energie, comunicatii, constructii de masini si agricultură, care vor veni cu autocare si autobuze atât din Arges, cât si din judete vecine.

Angajatii uzinei Dacia Renault din Pitesti au intrat în grevă generală pe termen nelimitat, luni dimineată, începând cu ora 7.00, după ce au esuat negocierile purtate de sindicat cu patronatul fabricii privind majorările salariale.

Administratia Dacia Renault Pitesti a contestat în instantă legalitatea grevei generale declansate, luni dimineată, de angajatii uzinei, depunând în acest sens o plângere la Tribunalul Agres. Administratia reclamă, în primul rând, faptul că sindicatul nu a parcurs toate cele patru capitole de negociere înainte de declansarea grevei generale. De asemenea, administratia contestă listele sindicatului privind numărul participantilor la grevă, sustinând că în primul schimb s-au aflat în grevă generală doar 49 la sută dintre angajati (3.025 de persoane), în timp ce 3.169 de salariati nu au participat la protest.

Administratia Dacia Pitesti a oferit o crestere de 12 la sută a salariului mediu brut, iat pentru angajatii cu salariul minim o majorare de 18,5 la sută.