www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Economia Austriei isi va reveni din criza abia peste 4-5 ani

Autor: Bancherul.ro
2009-06-15 15:16
Economia Austriei va creşte abia īn 2013 pānă la nivelul atins īnaintea crizei financiare, a anunţat luni Bank Austria, cea mai mare bancă a statului, după ce indicatorul său economic a crescut īn mai pentru prima dată din martie 2007, informează Reuters.

Bank Austria, o divizie a băncii italiene UniCredit, a anunţat că indicatorul privind economia a urcat la -2,5 puncte īn mai, de la -2,9 puncte īn aprilie, īn contextul īn care economia Austriei se īndreaptă către ieşirea din recesiune.

Totuşi, oficialii băncii au avertizat asupra optimismului exagerat.

"Indicatorul economic īncă se afla la un nivel scăzut şi, evident, negativ. Creşterea uşoară din mai arată numai o temperare a īncetinirii economice, după o performanţă slabă la īnceputul anului", a declarat Stefan Bruckbauer, economist īn cadrul Bank Austria.

Bruckbauer este de părere că produsul intern brut (PIB) va continua să scadă īn 2010, deşi cu un ritm mai scăzut, īn linie cu estimările băncii centrale austriece.

"Evoluţia pozitivă pe termen mediu va atenua condiţiile economice severe, pentru că PIB-ul Austriei va creşte pānă la nivelul atins īnainte de criză abia peste patru sau cinci ani", a mai spus economistul.

Indicatorul băncii arată cele mai probabile schimbări anuale ale PIB-ului din următoarele şase luni. Economia Austriei s-a comprimat cu 2,6% īn primul trimestru, iar Bank Austria se aşteaptă la o scădere cu 0,5% a PIB-ului din următoarele trei luni.

Per total, economia Austriei s-ar comprima cu 3,5% īn 2009 şi cu 0,3% īn 2010.

Banca centrală a dat asigurări īn aprilie că Austria nu este pe cale să intre īn incapacitate de plată şi poate face faţă oricăror riscuri cauzate de expunerea băncilor sale faţă de Europa emergentă.

Grupurile bancare austriece sunt printre cei mai mari creditori pentru fostele zone comuniste din Europa Centrală şi de Est, şi au acordat credite echivalente cu 75% din produsul intern brut pentru clienţii din regiune.

Investitorii internaţionali sunt de părere că obligaţiunile austriece sunt acum mai puţin sigure decāt cele emise de Italia, Spania şi chiar Slovacia.