www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Autoritatile vor un acord cu bancile pentru restructurarea creditelor in valuta ale populaţiei

Autor: Bancherul.ro
2009-06-11 10:38
Autorităţile române intenţionează să ajungă la un acord cu băncile comerciale privind restructurarea creditelor în valută acordate populaţiei, prin rescadenţare sau reînnoire, precum şi schimbarea monedei de împrumut prin transfomarea în lei, potrivit scrisorii de intenţie la acordul cu FMI (VEZI SCRISOAREA DE INTENTIE CU FMI IN DOCUMENTUL ATASAT)

"Vom urmări să avem un acord cu băncile care să faciliteze restructurarea creditelor în valută acordate populaţiei, prin rescadenţarea şi reînnoirea împrumuturilor, inclusiv prin oferirea opţiunii de conversie a datoriilor în monedă naţională. Băncile vor putea continua să se bazeze pe propria expertiză în colectarea datoriilor", se arată în scrisoarea de intenţie semnată de ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi transmisă directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Banca centrală s-a angajat şi să elimine de la constituirea rezervelor minime obligatorii creditele subordonate de la băncile-mamă sau de la instituţiile financiare internaţionale, în cazul instituţiilor financiare care semnează angajamente de menţinere a expunerilor pe România şi de asigurare a capitalurilor suplimentare necesare.

Împrumuturile subordonateîn sistemul bancar sunt finanţări pe termen lung (de regulă peste 5 ani) la care creditorul nu are prioritate la recuperare în caz de faliment. BNR a decis încă din luna mai să elimine rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută care au o maturitate peste doi ani.

"În cazul în care condiţiile monetare au o evoluţie favorabilă, BNR va fi pregătită să relaxeze treaptat rezervele obligatorii, care în schimb vor oferi stabilitate sistemului bancar", se mai spune în scrisoarea de intenţie.

Băncile sunt obligate să constituie la BNR rezerve minime obligatoriipentru pasivele cu maturitate sub doi ani de 18% la lei şi 40% la valută.