www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareVolksbank emite obligatiuni pentru a-si asigura lichiditate

Autor: Bancherul.ro
2009-06-09 09:12
Acţionarii Volksbank România au aprobat prelungirea termenului unei emisiuni de obligaţiuni în lei pentru o sumă de cel mult 170 milioane lei pentru perioada iunie 2009 - iunie 2010, cu scadenţe între 3 şi 5 ani, conform unei hotărâri a băncii.

Astfel, emisiunea de obligaţiuni, aprobată iniţial în adunarea generală a acţionarilor (AGA) din mai 2008, a fost reconfirmată de acţionarii băncii, care au prelungit totodată termenul emisiunii pentru intervalul iunie 2009 - iunie 2010.

Emisiunea de obligaţiuni are ca scop asigurarea lichidităţii în lei, iar valoarea maximă totală a tuturor tranşelor emisiunii de obligaţiuni ce se vor realiza în perioada menţionată este de 170 milioane lei.

În acelaşi timp, Volksbank România va face emisiunea de obligaţiuni, nelistată şi nesecurizată, în cel mult cinci tranşe, iar valoarea maximă a unei tranşe va fi de 20 milioane lei.

Valorea nominală a unei obligaţiuni va fi de 100 lei, în timp ce cuponul va fi fix sau variabil, plătibil anual sau semianual, se mai arată în hotărârea AGA.

La sfârşitul lunii mai, preşedintele Volksbank România, Gerald Schreiner, declara, într-un interviu acordat NewsIn, că banca nu are nevoie de capital suplimentar în condiţiile în care, la finalul lunii martie 2009, rata solvabilităţii băncii era de 18,27%.

"Noi am păstrat întotdeauna o solvabilitate ridicată, deoarece acţionarul nostru majoritar consideră afacerea din România o investiţie strategică. În plus, am păstrat şi profitul obţinut anul trecut. Pe scenariul cel mai pesimist aplicat de testele de stres, rata solvabilităţii noastre rămâne peste 15%", a spus Schreiner.

Preşedintele Volksbank a mai precizat că, în prezent, capitalurile băncii, incluzând rezervele, capitalul social şi profitul păstrat se plasează la aproximativ 300 milioane euro.

El a completat că, în luna septembrie a anului trecut, banca a primit o nouă linie de finanţare, de 140 milioane euro, Volksbank fiind, în prezent, supralichidă, mai ales în condiţiile în care cererea pentru creditul ipotecar, principalul produs al băncii, este foarte redusă pe piaţă.

Volskbank ocupă în prezent locul trei în sistemul bancar românesc în funcţie de active, care au ajuns la 5,4 miliarde euro, banca având o cotă de piaţă de 6,7%.