www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBancile vor institui drept de ipoteca de rangul I asupra locuintelor din programul "Prima Casa"

Autor: Bancherul.ro
2009-06-05 10:16
Băncile instituie, în favoarea statului, asupra imobilelor achiziţionate prin programul "Prima Casă", un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani, a decis Guvernul.

"Asupra imobilelor achiziţionate în cadrul programului băncile instituie şi reînnoiesc în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani", potrivit OUG adoptate miercuri de Guvern şi publicate joi în Monitorul Oficial.

Creanţele rezultate din garanţiile acordate şi plătite instituţiilor de credit în cadrul acestui program sunt creanţe bugetare, a căror recuperare se face prin executare silită de ANAF. "Valorificarea bunului care face obiectul contractului de garanţie, în cadrul procedurii de executare silită (...), se efectuează de către organele competente ale ANAF. Sumele încasate sunt venituri la bugetul de stat", potrivit actului normativ. În titlul executoriu, suma de plată va fi înscrisă în moneda naţională.

Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise, condiţiile de acordare a acestora şi de eligibilitate a băncilor şi a persoanelor fizice beneficiare, precum şi regulile de gestionare a garanţiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, în 15 zile de la data intrării în vigoare a OUG publicate joi în Monitorul Oficial.

Ministerul Finanţelor şi Fondul de Garantare vor încheia o convenţie prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în derularea programlui .

Beneficiarii programului sunt persoane fizice care, la data intrării în vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009) nu deţin în proprietate o locuinţă, în comun sau individual, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită şi nici nu au în derulare un credit ipotecar.

Premierul Emil Boc a declarat joi seara, la B1Tv, că persoanele care achiziţionează locuinţe prin programul "Prima Casă" vor beneficia de o perioadă de graţie de trei luni înainte de a pierde locuinţa, dacă nu plătesc ratele. "Programul acesta nu se doreşte a fi Moş Crăciun, este vorba totuşi despre responsabilitate", a declarat Boc.