www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Moody's: Perspectivele de rating ale bancilor americane raman negative

Autor: Bancherul.ro
2009-06-03 11:01
Agenţia de evaluare financiară Moody's a anunţat că perspectivele de rating ale industriei bancare din Statele Unite şi perspectivele fundamentale de creditare ale industriei rămân negative, din cauza gravei recesiuni ce afectează bilanţurile contabile ale băncilor, arată un raport Moody's.

Băncile americane evaluate de Moody's deţin 85% din totalul activelor bancare din Statele Unite. Moody's prevede că băncile americane evaluate vor înregistra pierderi din credite şi din deprecierea activelor în valoare totală de 470 miliarde dolari în 2009 şi 2010.

Pierderile din credite sunt estimate la 415 miliarde dolari, echivalent cu 8% din creditele industriei la sfârşitul anului trecut. Ca urmare a problemelor majore cu privire la calitatea activelor şi a nevoii de a acumula rezerve, multe bănci americane vor fi neprofitabile în 2009, exercitând presiuni considerabile asupra nivelurilor de capital.

Subliniind principalul risc ce afectează profitabilitatea bancilor, Moody's a declarat că, în ciuda majorării provizioanelor în ultimele trimestre, acoperirea împrumuturilor neperformante de către banci se află pe un traseu descendent. În martie, rata acoperirii acestora se ridica la 70% în luna martie, faţă de 100% în primul trimestru din 2008.

Drept răspuns la modificarea rapidă a situaţiei economice globale, Moody's a prezentat impactul asupra ratingurilor al unor condiţii macroeconomice mult mai severe.

"În cazul unor condiţii foarte vitrege, multe bănci americane vor deveni insolvente până la sfârşitul anului 2010", a declarat Craig Emrick, analist în cadrul agenţiei.

"Pe baza scenariilor noastre negative, am calculat că băncile americane ce beneficiază de rating ar putea suferi pierderi de aproximativ 640 miliarde dolari din împrumuturi şi tranzacţii mobiliare, precum şi deprecieri ale valorii activelor, în 2009/2010, ceea ce înseamnă că fără capital suplimentar, mai mult de o treime vor scădea sub ratingul de investiţii, conform măsurătorilor noastre", a adăugat acesta.

Autorităţile de reglementare din SUA au anunţat în aprilie că 10 bănci au nevoie de capital adiţional de 74,6 miliarde dolari pentru a restabili încrederea în sectorul bancar şi pentru ieşirea din recesiune.

Rezultatele testelor de stres au tras astfel o linie între băncile cu o situaţie financiară mai bună şi cele care se confruntă cu probleme, indicând sumele de care acestea au nevoie pentru a-şi stabiliza finanţele.

Testele, organizate de banca centrală americană, Federal Reserve, au arătat că 10 bănci au nevoie de capital suplimentar pentru a face faţă unor viitoare pierderi, dacă recesiunea se va înrăutăţi. Bank of America are nevoie de 33,9 miliarde dolari, în timp ce Citigroup are nevoie de 5,5 miliarde dolari.