www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010

Autor: Bancherul.ro
2009-05-26 14:02
Legea asigurării obligatorii a locuinţelor ar putea intra īn vigoare de la 1 ianuarie 2010, după constituirea PAID, urmānd ca apoi să se contracteze un credit pentru ca PAID să poată īncheia contracte de reasigurare, a spus marţi secretarul de stat īn MAI Radu Stancu.

"Nivelul creditului poate fi stabilit de Pool-ul de Asigurare Īmpotriva Dezastrelor (PAID), īn funcţie de contractele de reasigurare. Īn funcţie de ce stabilieşte PAID, Ministerul Finanţelor este dispus să facă acest credit", a spus Stancu.

El a adăugat că legea asigurării obligatorii a locuinţelor 260/2008 va fi modificată prin amendamentele aduse de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din Romānia (UNSAR) şi Ministerul Finanţelor.

Circa 22% dintre cei care trebuie să īncheie o asigurare obligatorie a locuinţelor nu vor avea posibilitatea să plătească prima de asigurare, a menţionat oficialul din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Conform legii, participaţia maximă a fiecărui asigurator la PAID nu poate depăşi 15%.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizaţi să subscrie riscuri de catastrofe naturale şi care nu au fost sancţionate īn ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operaţiunilor sau retragerea autorizaţiei.

Potrivit CSA, aproximativ 20 asiguratori - aproape jumătate din companiile de pe piaţă - au anunţat că vor să participe la acest Pool.

Suma maxim asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro īn cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro īn cazul locuinţelor tip B.

Proprietarii care nu īşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă īntre 100 şi 500 lei, iar constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primari şi de persoanele īmputernicite īn acest scop.

Amenzile contravenţionale stabilite prin lege şi aplicate de CSA intră la bugetul de stat īn proporţie de 40%, la bugetul CSA - 40%, iar restul de 20% intră la bugetul autorităţilor locale de pe raza teritorială īn care locuieşte persoana respectivă.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va deveni operaţională la 1 iulie 2009, dată īncepānd de la care proprietarii trebuie să contracteze poliţe de asigurare obligatorie de locuinţe.

Capitalul social al Pool-ului de Asigurare Īmpotriva Dezastrelor (PAID) va fi de cel puţin 12 milioane euro.