www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Creditele lombard acordate de BNR bancilor au scazut semnificativ

Autor: Bancherul.ro
2009-05-23 21:08
Volumul creditelor lombard acordate băncilor comerciale de BNR a scăzut în aprilie la doar 139 milioane lei, plasându-se pentru prima dată în ultima jumătate de an sub volumul depozitelor plasate pentru o zi la banca centrală, care a ajuns la 4,6 miliarde lei, arată datele BNR.

Astfel, băncile s-au împrumutat în aprilie de 139 milioane lei de la Banca Naţională a României (BNR) prin facilitatea de credit (sau credit lombard), sumă de 115 ori mai mică faţă de luna anterioară, când BNR a împrumutat băncile cu 16 miliarde lei.

Băncile au apelat mai puţin şi la facilitatea de depozit a BNR, volumul depozitelor plasate de băncile comerciale la o dobândă de 6% înjumătăţindu-se la 4,59 miliarde lei în aprilie, de la 9,92 miliarde lei în a treia lună din 2009.

Facilitatea permanentă de credit pusă la dispoziţie de BNR poate fi accesată în prezent la o rată a dobânzii anuale de 13,5% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobânda de politică monetară, băncile garantând cu titluri de stat pentru aceste împrumuturi de tip overnight (pentru o zi). În aprilie, băncile s-au împrumutat prin facilitatea de credit la o dobândă anuală de 14%.

În primele patru luni din 2009, BNR a împrumutat băncile prin facilitatea lombard cu 86,27 miliarde lei, în timp ce volumul depozitelor constituite de bănci prin facilitatea specială a băncii centrale s-au ridicat la 23,19 miliarde lei.

În schimb, băncile s-au împrumutat în aprilie de la BNR mai mult prin operaţiuni de tip repo, care reprezintă injecţii de lichiditate în piaţă din partea băncii centrale, dar la care dobânda este mult mai mică, fiind egală cu cea de politică monetară (de 10% pe an, în aprilie, şi de 9,5% în prezent). Datele BNR arată că tranzacţiile repo au avut un volum mediu zilnic de 811,4 milioane lei în aprilie, faţă de 690,3 milioane lei în martie sau 455 milioane lei în februarie.

Facilitatea de credit a BNR a început să fie folosită intens de bănci începând cu ultimele trei luni din 2008, când băncile au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare faţă de cel din primele nouă luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.

Instituţiile de credit din România au apelat mai mult la acest împrumut de ultimă instanţă, în condiţiile lipsei de încredere din piaţă, care determină răspândirea inegală a lichidităţii şi costuri mai mari pentru atragerea acesteia.

În octombrie, dobânzile din piaţa interbancară au urcat accelerat, depăşind, în unele cazuri, 100%. Guvernatorul BNR a vorbit despre un "atac asupra leului".