www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Executarea silita a datornicilor la banci si firme de leasing, doar cu acordul judecatorilor

Autor: Bancherul.ro
2009-05-19 20:45
Curtea Constitutionala a decis ca orice executare silita trebuie aprobata mai intai de instanta, iar Guvernul a emis o ordonanta care pune in aplicare aceasta hotarare.

Pana acum, datornicul putea fi executat silit fara interventia magistratilor, doar pe baza contractului de credit bancar sau a contractului de leasing, documente care au titluri executorii.

De acum insa, executorii vor cere acordul instantei. Asta insemna ca procesul se va prelungi cu cel putin o luna, perioada in care poate omul face rost de bani. Asadar, o veste buna pentru datornici, potrivit ProTV.

In schimb, reprezentantii bancilor si cei ai societatilor de leasing sunt revoltati, tocmai pentru ca va creste foarte mult perioda in care isi pot recupera banii sau bunul de la un rau platnic.

Magistratii Curtii Constitutionale spun ca executarea silita nu poate fi privita numai din perspectiva creditorului, ci si din perspectiva datornicului, caruia "trebuie sa-i fie asigurate garantiile ce caracterizeaza dreptul la un proces echitabil, prin inlaturarea oricaror posibilitati de abuz".

Deranjati de aceasta intorsatura, reprezentantii institutiilor de credit sunt de parere ca instantele nu sunt pregatite sa faca fata unui val de cereri de executare silita.

Finantatorii sunt ingrijorati si ca timpul ramas la dispozitia datornicului va duce la deteriorarea bunului.

Multi cred ca aceasta noua reglementare va ridica probleme in lumea afacerilor, unde firmele datoare pot astfel sa isi camufleze banii si proprietatile.

In ultimul an valoarea restantelor s-a triplat.