www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Autoritatile din Republica Moldova au amendat Rompetrol cu 2 milioane dolari pentru "profit ilicit"

Autor: Bancherul.ro
2009-05-08 10:28
Autorităţile din Republica Moldova au amendat cu aproape două milioane de dolari filiala companiei romāneşti Rompetrol din Republica Moldova pentru "profit ilicit", informează agenţia Interlic de la Chişinău, īn pagina sa electronică.

La rāndul lor, reprezentanţii companiei petroliere spun că a apărut o confuzie din pricina faptului că Rompetrol Moldova oferă acolo şi servicii de consultanţă/comisionariat, īn numele aceleiaşi companii, a cărei activitate de bază este importul şi distribuţia de carburanţi pe plan intern şi că au demarat deja toate procedurile legale pentru contestarea/anularea deciziei.

"Nu excludem chiar contestarea īn instanţă a deciziei celor două instituţii de stat (n.r. Agenţia Naţională pentru Reglementare īn Energetică (ANRE) şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) din Republica Moldova). Grupul Rompetrol este prezent īncă din 2002 īn Republica Moldova, activitatea de bază a companiei fiind importul şi distribuţia de carburanţi pe plan intern, atāt prin cele 12 benzinării operate cāt şi prin activităţile de wholesale (en gros). Activităţile derulate de Rompetrol Moldova respectă atāt legislaţia internă īn vigoare cu privire la importul şi distribuţia de carburanţi, cāt şi cea internaţională prin apartenenţă la Grupului Rompetrol", spun reprezentanţii Rompetrol Moldova.

Aceştia precizează că Rompetrol Moldova oferă pe piaţa de profil din Republica Moldova şi servicii de consultanţă/comisionariat, prin care nu realizează efectiv importul/distribuţia de produse. Serviciile oferite nu intră sub incidenţa Legii 461-XV privind piaţa produselor petroliere, acestea fiind motivul deciziei de sancţionare.

"Companiile care apelează la serviciile oferite de Rompetrol Moldova pentru identificarea, achiziţia şi plata carburanţilor īn cele mai bune condiţii deţin licenţe de import, plătesc taxele aferente acestor activităţi, şi realizează efectiv importul/distribuţia carburanţilor", potrivit reprezentanţilor companiei petroliere.

Īn urma verificărilor efectuate Rompetrol Moldova, angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare īn Energetică (ANRE) şi ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) au constatat că aceasta depăşise "rata rezonabilă de rentabilitate fixată de legislaţie" pentru afacerile de pe piaţa produselor petrolire īn Republica Moldova, potrivit serviciului de presă al CCCEC.

Din control a rezultat că īn 2008, societatea nu a īnregistrat īn mod adecvat īn evidenţele proprii profitul de 24,2 milioane lei moldoveneşti (2,15 milioane dolari). Astfel, prin admiterea īncălcărilor menţionate, a fost atinsă o rată a rentabilităţii de 13,97% şi a obţinut un profit illicit din activitatea pe piaţa produselor petroliere īn valoare de 9,87 milioane lei (875.000 dolari).

Pentru īncălcările stabilite, īn conformitate cu prevederile art.10 alin.6 din Legea "Cu privire la antreprenoriat şi īntreprinderi" nr.845-XII din 03.01.1992, agentului economic i-au fost aplicate sancţiuni economice īn mărimea venitului ilicit şi o amendă de aceeaşi valoare.

Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 461-XV din 30.07.2001 privind piaţa produselor petroliere, sub incidenţa prezentei legi cade activitatea de import, transport, depozitare şi comercializare a produselor petroliere, avānd ca scop crearea unor condiţii favorabile pentru relaţiile de pe piaţa internă a produselor petroliere, aprovizionarea fiabilă a consumatorului cu produse petroliere de calitate, dezvoltarea concurenţei loiale şi protecţia drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorului.

Īn acest scop, legea impune o rată rezonabilă de rentabilitate, prevăzută īn Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere şi la gazul lichefiat, care integral pe īntreprindere nu poate depăşi 10% din consumurile şi cheltuielile anuale totale ale īntreprinderii pentru activitatea de import şi comercializare cu ridicata, cāt şi cea de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat.