www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareActiunile Erste Bank ating un maxim al ultimelor 5 luni la Viena

Autor: Bancherul.ro
2009-05-04 15:31
Titlurile grupului bancar austriac Erste, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Romāne (BCR), s-au apreciat puternic luni la Bursa din Viena, pānă la un nivel maxim de la finalul lui noiembrie 2008, după ce unele mari case de brokeraj au majorat preţul ţintă al acţiunilor, potrivit Reuters.

Decizia de majorare uşoară a preţului ţintă a analiştilor de la unele mari case de brokeraj, īntre care UBS, Deutsche Bank şi Citigroup, a venit după publicarea rezultatelor financiare ale Erste, īn 30 aprilie. Totuşi, unele īngrijorări legate de venituri şi de calitatea activelor Erste s-au menţinut.

"Īn ciuda afişării de către Erste a unui set mixt de rezultate pentru primul trimestru, ne menţinem o atitudine pozitivă asupra acţiunilor", a spus analistul Simon Nellis, de la Citigroup, īntr-o notă publicată vineri, 1 mai, cānd bursa din Viena era īnchisă.

Analistul de la Citigroup a menţinut recomandarea de cumpărare pentru acţiunile Erste.

Īnsă raportul Citi menţionează că rezultatele din primul trimestru au fost de mai slabă calitate, fiind datorate īn bună măsură unor profituri mari din tranzacţii şi constituirii unor provizioane pentru pierderi mai mici decāt se estima.

"Pe de ată parte, am devenit mai puţin pesimişti īn privinţa perspectivelor pentru veniturile din comisioane ... şi suntem de asemenea īncurajaţi de controlarea creşterii costurilor", se mai spune īn raport.

Erste a afişat pentru primul trimestru al acestui an un profit net după plata intereselor minoritare de 232,1 milioane euro, mai mic cu 26,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, dar care a depăşit estimările. Īn primul trimestru al anului trecut, Erste obţinuse un profit net de 315,6 milioane euro.

Analiştii estimau, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters, ca Erste să afişeze pentru primul trimestru un profit net īntre 57 şi 297 milioane euro, media estimărilor fiind de 170 milioane euro.

Īn jurul orei 14:15, ora Romāniei, titlurile Erste se tranzacţionau cu 17,25 euro la bursa din Viena, īn creştere cu 7,81% faţă de preţul de referinţă, după ce au atins īn timul şedinţei un preţ maxim de 17,54 euro, potrivit datelor bursei vieneze.

Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104