www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Publicarea testelor de stres ale bancilor americane, amanata pentru joi

Autor: Bancherul.ro
2009-05-03 17:45
Autorităţile de supraveghere din Statele Unite vor publica rezultatele testelor de stres aplicate celor mai mari 19 bănci ale ţării abia joi, după ce unele instituţii de credit, inclusiv Citigroup şi Bank of America, au avut obiecţii la solicitarea guvernului de a-şi majora semnificativ capitalul.

Potrivit Bloomberg, īntārzierea publicării testelor de stres a urmat unei dezbateri interne īn cadrul autorităţilor de reglementare din SUA īn legătură cu modalitatea cea mai adecvată de a prezenta pieţelor situaţia celor mai mari bănci americane, informaţiile de acest tip fiind īn mod normal rezervate inspectorilor bancari.

Detaliile testelor de stres i-ar putea ajuta pe investitori să īnţeleagă care bănci sunt īn situaţie mai bună şi care au o situaţie rea. Băncile din ultima categorie vor trebui să recurgă la ajutor guvernamental pentru a se salva, deoarece investitorii privaţi le vor evita.

Potrivit ediţiei electronice a Financial Times,Citi, una din cele mai mari victime ale crizei financiare, ce a fost deja ajutată de trei ori de stat, ar fi primit de la autorităţi solicitarea de a-şi majora capitalul cu peste 5 miliarde dolari, īn timp ce Bank of America ar putea fi nevoită să convertească acţiuni preferenţiale ale guvernului īn valoare de 45 miliarde dolari īn acţiuni obişnuite.

Celălalt mare cotidian financiar anglo-saxon, The Wall Street Journal, a relatat, citānd surse avizate, că Citigroup ar putea avea nevoie de o majorare de capital de pānă la 10 miliarde dolari, īn cazul extrem rezultat īn urma testului de stres.

Testele de stres vor evalua pierderile posibile ale fiecărei bănci pe anumite categorii de active, īn condiţiile unui scenariu economic extrem.

Sāmbătă, analistul Paul Miller, de la FBR Capital Markets Corp, a declarat, citat de Bloomberg, că autorităţile de reglementare din SUA ar putea obliga 14 din cele mai mari 19 bănci ale ţării să īşi majoreze capitalul, īn urma testelor de stres.

Miller, fost inspector bancar, a precizat că estimarea sa se bazează pe supoziţia că autorităţile de reglementare vor cere băncilor să menţină indicatorul capitalului tangibil (tangible common equity - TCE), o măsură conservatoare a capitalului, la cel puţin 4% din activele ponderate īn funcţie de risc īn următorii doi ani, pentru a face faţă pierderilor īn cazul īn care recesiunea se adānceşte.

TCE se calculează scăzānd din capitalul de bază activele intangibile, precum fondul de comerţ, şi valoarea acţiunilor preferenţiale.

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a precizat anterior că testele de stres se vor concentra pe indicatorul TCE.

Testele ar urma să fie publicate joi, 7 mai, după īnchiderea pieţelor americane, īn loc de luni, 4 mai, a declarat un oficial guvernamental, citat de Bloomberg.

"Cānd īncepi să vorbeşti de 4% din activele ponderate īn funcţie de risc pe baza testelor de stres timp de doi ani, celor mai multe bănci li se va cere să-şi majoreze capitalul", a spus Miller. "Cred că va fi vorba de 14 (bănci)", a adăugat el, fără a numi băncile īn cauză.