www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBanca centrala a Turciei scade dobanda cu 0,75 puncte, la 9,75%

Autor: Bancherul.ro
2009-04-17 09:06
Banca centrală a Turciei a coborāt joi dobānda cheie cu 0,75 puncte procentuale, pānă la 9,75%, o măsură mai agresivă decāt estimau analiştii şi care aduce principalul său instrument de politică monetară la un nivel cu o singură cifră pentru prima dată īn istorie, relatează Reuters.

Īntr-un sondaj Reuters desfăşutat īn rāndul a 19 bănci şi companii de brokeraj, 16 dintre acestea estimau o coborāre de 0,5 puncte procentuale, două dintre ele o scădere de un punct, şi numai una o coborāre de 0,75 puncte procentuale.

Banca centrală a coborāt dobānda pe care o plăteşte la depozite de la 10,5% la 9,75% şi a redus dobānda la credite de la 13% la 12,25%.

Instituţia a menţionat că se aşteaptă ca temperarea inflaţiei să se accelereze pe termen scurt, ca urmare a ieftinirii petrolului şi materiilor prime.

"Banca centrală a hotărāt o măsură destul de agresivă, īn comparaţie cu aşteptările pieţei, decizie susţinută de semnalele negative cu privire la creşterea economică şi la locurile de muncă, ce se adaugă la tendinţele de īncetinire rapidă a inflaţiei", a declarat Banu Kivci Tokali, economist īn cadrul Finans Invest.

Lira turcească s-a depreciat la 1,6080 lire/dolar după anunţarea măsurii de politică monetară. Lira a īncheiat şedinţa interbancară la 1,6015 lire/dolari. Anunţul băncii centrale a fost făcut după īnchiderea bursei şi a pieţei de obligaţiuni.

"Vor urma şi alte coborāri, īnsă vor trebui să īncetinească ritmul, pentru că am avut parte de reduceri atāt de agresive īn prima parte a anului", a apreciat Neil Shearing, economist īn cadrul Capital Economics.

Guvernul turc a anunţat īn această săptămānă că se aşteaptă la o contracţie economică de 3,6% īn acest an.