www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Indicele credit default swap (CDS) pentru Romania a scazut la 5%

Autor: Bancherul.ro
2009-03-25 17:01
Costurile de asigurare a datoriilor Romāniei faţă de riscurile de restructurare sau default au scăzut cu circa 0,5 puncte procentuale miercuri, după ce FMI a anunţat că a convenit cu oficialii de la Bucureşti asupra unui pachet multilateral de finanţare externă de 20 miliarde euro.

Spreadul instrumentelor derivate de tip credit default swap (CDS) pe cinci ani legate de datoriile Romāniei au scăzut la o medie de cinci puncte procentuale, de la un nivel mediu de 5,5 puncte procentuale īn şedinţa anterioară, potrivit unui trader.

Restrāngerea spreadului se traduce, īn practică, prin scăderea costurilor de asigurare a datoriilor şi obligaţiunilor Romāniei contra riscului de default timp de cinci ani. Astfel, costul scade, īn cazul unei datorii de zece milioane de dolari, la circa 500.000 de dolari, de la 550.000 de dolari īn şedinţa anterioară.

Totodată, firma de monitorizare a pieţei CMA DataVisiona anunţat că contractele CDS pe cinci ani sunt cotate la 5,016 puncte, faţă de 5,564 puncte anterior.

Īn prima parte a lunii martie, spreadurile se plasau īn jurul nivelului de 7 puncte procentuale.

"Pachetul FMI este un factor pozitiv pentru Romānia, deoarece promite stabilitate financiară īn următoarele 12 luni prin acoperirea găurii din balanţa de plăţi", a declarat un specialist Commerzbank pentru pieţe emergente.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat, miercuri dimineată, că delegaţia prezentă la Bucureşti a convenit, cu autorităţile romāne, asupra unui program de relansare economică finanţat printr-un pachet multulateral de finanţare externă la care vor participa, alături de Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD.