www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Agricultura este curtata de politicieni doar in anii electorali

Autor: Vasile Coman
2008-03-18 14:47
Dupa ce timp de 18 ani agricultura Romaniei a fost vandalizata si lasata de izbeliste de toti guvernantii, premierul Tariceanu se trezeste acum sa declare, manat, probabil, de sentimente electorale, ca are ambitia ca Romania sa devina o forta agricola in Europa! Succesul este garantat, pentru ca un rol important il va avea CEC-ul, spune premierul, care va finanta agricultorii! De rasul curcilor.

România are "toate posibilitătile" să devină a doua fortă agricolă în Europa, după Franta, dacă fondurile destinate agriculturii vor fi investite "inteligent", a declarat, marti, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

"Ambitia mea ca prim-ministru este ca România să redevină o fortă în domeniul agriculturii. Avem toate posibilitătile, investind cu inteligentă, ca România să redevină, după ani si ani, a doua fortă agricolă în Europa, după Franta, care este o tară mult mai mare ca potential agricol, România nu are nimic de invidiat la alte tări", a declarat premierul, marti, în comuna băcăuană Blăgesti, unde a lansat "Ghidul solicitantului".

Tăriceanu le-a spus primarilor prezenti la eveniment că CEC va juca un rol important în accesarea fondurilor destinate agriculturii, având în vedere că banca are cea mai dezvoltată retea din mediul rural.

"În momentul în care s-a pus problema privatizării CEC, cunoscând riscurile ca profilul acestei institutii să fie schimbat, văzând că nu avem niste oferte care să fie foarte tentante, am luat decizia să oprim privatizarea si să folosim CEC pentru accesarea si distribuirea fondurilor europene", a spus seful executivului.

CEC vrea ca, până în 2011, să acorde 20% din finantările bancare pentru mediul rural, segment ce corespunde unei ponderi de 15-20% din portofoliul băncii, declara, la începutul acestei luni, presedintele băncii, Radu Gratian Ghetea.

La sfârsitul lui 2007, CEC acordase 12% din totalul creditelor bancare pentru mediul rural. CEC are cea mai extinsă retea bancară din România, cu peste 1.400 sucursale si agentii, dintre care o mare parte în mediul rural, respectiv în localităti cu mai putin de 50.000 de locuitori, spre deosebire de restul băncilor care s-au axat pe orasele dezvoltate ale tării.

Volumul creditelor acordate de CEC a ajuns, la finalul anualui trecut, la 4,89 miliarde lei (1,453 miliarde euro), în crestere cu 53% fată de soldul la 31 decembrie 2006. Dintre acestea, 3,7 miliarde lei (1,1 miliarde euro) sunt credite acordate populatiei, restul fiind împrumuturi către firme.

Ghetea a mai spus că produsele de finantare acordate de CEC în mediul rural vor fi numai în lei, dar nu poate vorbi în numele altor bănci în privinta valutelor în care acestea vor decide să acorde finantare.

Ghetea, care este si presedintele Asociatiei Române a Băncilor (ARB), a spus că este convins că "dobânzile vor cunoaste o reducere" pe acest segment, pentru ca finantarea să fie suportabilă clientilor din mediul rural, atât în ce priveste dobânzile cât si comisioanele.