www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bursa a crescut cu 5% in ultima saptamana, in contextul revenirii pietelor externe

Autor: Bancherul.ro
2009-03-15 22:05
Revenirea pieţelor externe şi modificarea unui ordin al CNVM care permite societăţilor de investiţii financiare (SIF) să-şi conserve profiturile din 2008, īn ciuda deprecierilor de active, au adus optimismul pe Bursa de la Bucureşti, indicele sectorului SIF urcānd pānă la 8% īn ultima săptămānă.

"Totul a pornit de la directorul executiv al Citigroup, care a declarat īntr-o scrisoare adresată angajaţilor că banca a īnregistrat profit īn primele două luni ale acestui an şi că ar urma să cāştige 8,3 miliarde dolari īn primul trimestru din 2009", potrivit unei analize a casei de brokeraj Intercapital Invest, care mai arată că īn orice trend descendent există perioade īn care piaţa poate reveni pe creştere chiar şi pentru cāteva luni.

Directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, declara marţi că banca are īn prezent cea mai bună performanţă trimestrială din 2007, ultima dată cānd a afişat profit.

Analiştii Intercapital observă că īn urma acestui anunţ investitorii au reacţionat cu entuziasm, aprecierile acţiunilor financiare contribuind cel mai mult la creşterea indicilor externi, īn contextul īn care piaţa se găsea īntr-o zonă de "supravānzare".

Ca urmare, sectorul societăţilor de investiţii financiare (SIF) a săltat īn şedinţa de marţi a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cu 6,6%. De asemenea, o nouă creştere puternică s-a īnregistrat vineri, cānd acţiunile SIF s-au scumpit īn medie cu 4,3%, investitorii fiind impulsionaţi de evoluţia puternic ascendentă a pieţelor externe şi de randamentele bune la dividendele pe care ar putea să le acorde societăţile de investiţii financiare după modificarea unui ordin al CNVM.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat miercuri ordinul prin care societăţilor de investiţii financiare (SIF) pot include deprecierile de active īn capitalurile proprii, fără să-şi ajusteze contul de profit şi pierderi, ceea ce va permite celor cinci SIF-uri să acorde dividende.

"Totuşi, chiar dacă piaţa de capital a marcat cāteva şedinţe de aprecieri, nimic nu s-a schimbat īncă din punct de vedere fundamental. Pe plan extern, există o probabilitate foarte redusă ca lucrurile să se schimbe foarte curānd", sunt de părere analiştii de la Intercapital Invest.

"Cred că pieţele externe, īn special cele din Statele Unite, s-au dus din punct de vedere fundamental prea mult īn sus. De cāteva zile investitorii reacţionează doar la ştirile bune sau iau doar partea bună din acestea. După cāt de violentă este această revenire, nu cred să aibă viaţă lungă, pe modelul evoluţiei din octombrie 2008", a declarat pentru NewsIn Florin Cătinaş, broker la WBS Romānia.

Īn intervalul 9 - 13 martie, lichiditatea totală a pieţei reglementate a Bursei de la Bucureşti s-a cifrat la 49,54 milioane lei, īn uşoară scădere comparativ cu cea acumulată săptămāna 2 - 6 martie, de 53,1 milioane lei. Īn schimb, lichiditatea zilnică medie pe secţiunea de acţiuni a crescut cu aproape 20%, īn ultima săptămānă, la 9,46 milioane lei (2,21 milioane euro), după ce īn intervalul anterior se cifrase la 7,97 milioane lei (1,86 milioane euro).

Īn ciuda impulsionării tranzacţiilor cu acţiuni, scăderea puternică a transferurilor cu instrumente cu venit fix a influenţat puternic rulajul total al Bursei. Īn ultima săptămānă, tranzacţiile cu obligaţiuni au īnsumat numai 2,23 milioane lei, faţă de valoarea schimburilor din săptămāna precedentă, de 13,23 milioane lei.

Capitalizarea pieţei reglementate a BVB a urcat spectaculos īn ultima săptămānă, cu 12,4%, pānă la 31,92 miliarde lei (7,46 miliarde euro), comparativ cu 6 martie, cānd valoarea pieţei reglementate era de 28,39 miliarde lei (6,62 miliarde euro).

Indicele SIF-urilor saltă cu 8%, īn urma modificării ordinului CNVM

Īn ultima săptămānă de tranzacţionare, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 2,44%, de la 2.017,39 puncte, pānă 2.066,71 puncte. Indicele compozit al pieţei, BET-C, care reflectă evoluţia acţiunilor listate la primele două categorii ale Bursei cu excepţia SIF-urilor, a cāştigat 4,80% īn ultima săptămānă, urcānd de la 1.298,94 puncte, la 1.361,26 puncte.

Indicele BET-FI, care arată evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a crescut cel mai mult īn intervalul analizat, cu 8,02%, de la 8.959,18 puncte, pānă la 9.677,80 puncte. Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflectă evoluţia a 15 dintre cele mai tranzacţionate companii de la BVB, a cāştigat 6,20% īn intervalul 9 - 13 martie, de la 3.650,30 puncte, la 3.876,65 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 4,32%, de la 188,39 puncte, pānă la 196,52 puncte. Īn schimb, indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursă, a crescut cu doar 1,55% - de la 318,76 puncte, pānă la 323,69 puncte.

Titlurile SIF Moldova au impulsionat tranzacţiile din acest sector şi au ridicat puternic indicele BET-FI

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au fost vedetele ultimei săptămāni, īn contextul īn care investitorii au intrat puternic la cumpărare după ce societatea de investiţii şi-a publicat rezultatele financiare revizuite pe 2008, īn urma modificării ordinului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, măsură care a adus profitul net al SIF Moldova la 93,9 milioane lei (25,5 milioane euro), cu 43% mai mare decāt cel din 2007, de 65,57 milioane lei.

Iniţial, SIF Moldova raportase un profit net de 1,9 milioane lei, după ce īşi ajustase rezultatul ca urmare a deprecerilor de active īnregistrate anul trecut, īn contextul unei prăbuşiri fără precedent a acţiunilor listate la Bursă. SIF Moldova īşi constituise pentru anul trecut provizioane şi amortizări de 130,68 milioane lei, pentru a-şi ajusta investiţiile făcute īn ultimii ani, costuri care au şters aproape tot profitul aferent anului 2008.

Ca urmare, acţiunile SIF2 s-au scumpit cel mai mult īn ultima săptămānă pe sectorul SIF, cu circa 12%, pānă la cotaţia de 0,3180 lei, pe fondul celei mai mari lichidităţi din piaţă pe secţiunea de acţiuni, de 5,8 milioane lei.

De asemenea, şi cotaţia titlurilor SIF Otenia (SIF5) a urcat puternic - cu 11,43% - la 0,39 lei/acţiune, iar rulajul a īnsumat 4,21 milioane lei. Īn schimb, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au īnregistrat cea mai uşoară apreciere din acest sector, de 6%, ultimul preţ la care s-au tranzacţionat fiind de 0,2480 lei, iar valoarea totală a schimburilor s-a ridicat la 3,98 milioane lei.

Schimburile cu titluri SIF Banat-Crişana (SIF1) au īnsumat īn ultima săptămānă 3,48 milioane lei, iar cotaţia titlurilor a urcat cu 7,73%, la 0,4740 lei. De asemenea, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au apreciat cu 6,21%, la preţul de 0,4960 lei, īn urma unei lichidităţi de 3,12 milioane lei.

Cele cinci acţiuni ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) au atras schimburi totale de 20,59 milioane lei, adică aproape 44% din valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni din ultima săptămānă la Bursă.

Presiunea la cumpărare a dus cotaţia acţiunilor Erste cu 22% mai sus

Sectorul bancar a atras īn intervalul 9 - 13 martie schimburi de 9,23 milioane lei, reprezentānd aproape 20% din rulajul cu acţiuni.

Titlurile Erste Bank (EBS), tranzacţionate la secţiunea Internaţională a BVB, au avut o apreciere spectaculoasă īn ultima săptămānă, cu 22,42%, la cotaţia de 40,40 lei/acţiune, şi au atras un rulaj de 1,53 milioane lei.

Acţiunile BRD SocGen (BRD) au generat īn săptămāna īncheiată a doua lichiditate pe piaţa de acţiuni, de 4,85 milioane lei, iar cotaţia lor a crescut cu 2,48%, pānă la 4,55 lei.

Īn schimb, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au avut un rulaj de 2,58 milioane lei şi s-au depreciat cu 3,79%, la preţul la 0,6350 lei.

Acţiunile Petrom īşi continuă avāntul, cu un cāştig săptămānal de 11%

Totuşi, comparativ cu săptămāna precedentă, acţiunile Petrom (SNP) au atras īn intervalul 9 - 13 ianuarie un rulaj mult mai mic, de 3,19 milioane lei, iar ultimul preţ de tranzacţionare a fost de 0,14 lei, īn creştere cu 11,11%.

Īn schimb, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au ieftinit cu 6,35%, pānă la 0,0280 lei, īn urma unor schimburi de 3,31 milioane lei. Scăderea cotaţiei a venit īn contextul īn care grupul Rompetrol a susţinut că nu poate fi obligat să desfăşoare retroactiv oferte publice de preluare pentru Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR), aşa cum stipula un proiect al Comisie Naţionae a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Comisia aprobase recent de principiu un proiect prin care obliga şi acţionarii care deţin īn mod indirect participaţii mai mari de 33% la o societate să lanseze oferte publice de preluare.

De asemenea, acţiunile Rompetrol Well-Services (PTR) au suferit o corecţie şi mai puternică, cu 11,60%, pānă la cotaţia de 0,32 lei, īnsă pe fondul unor schimburi de numai 690.960 lei.