www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fitch scade ratingul EFG Eurobank, cu perspectiva negativa

Autor: Bancherul.ro
2009-03-14 10:48
Agenţia de evaluare financiară Fitch a scazut, vineri, de la A la A- ratingul pentru datoria pe termen lung (Long-term Issuer Default Rating-IDR) al EFG Eurobank, actionarul principal al Bancpost.

Compania de rating a precizat ca scaderea ratingului reflecta impactul negativ al inrautirii conditiilor din mediul operational.

Potrivit Fitch, Indicatorul IDR reflecta capacitatea bancii de a-si onora toate datoriile la termen, fiind astfel un reper pentru "default rating".

In acelasi timp, Fich a revizuit perspectiva acestui rating de la stabil la negativ.

Ratingul pentru datoria pe termen scurt a fost scazut, de asemenea, de la F2 la F1. Acest rating arata capacitatea bancii de a-si onora obligatiile financiare pe termen de pana la 13 luni, pe baza indicatorului sau de lichiditate.

In acelasi timp, Fitch a confirmat ratingul Support al bancii grecesti la 2 (ceea ce inseamna ca exista o mare probabilitate ca banca sa primeasca sprijin extern), iar ratingul Support Floor la BBB.

Si ratingul tip senior debt a fost scazut de la A la A minus iar ratingul pentru datoria subordonata de la A minus la BBB+.

Agentia de rating precizeaza ca motivele pentru scaderea ratingului reflecat inrautatirea climatului de afaceri din Grecia, dar in special in tarile din Estul Europei unde activeaza filialele EFG Eurobank, in conditiile in care banca a inregistrat in ultima vreme o accelerare a creditelor de retail.

Fitch subliniaza si asptectele pozitive ale bancii din Grecia, care balanseaza tendintele negative: o pozitie puternica a marcii pe pietele locale, afaceri si baza de venituri diversificate, management de calitate si inca o rata buna a calitatii activelor si a capitalizarii.

In plus, Eurobank va beneficia in scurt timp de actiuni preferentiale in valoare de 950 de milioane de euro din partea statului grec, in cadrul planului statului din Grecia de ajutorare a bancilor locale.

In urma acestei infuzii de lichiditati, rata capitalului de baza (Tier 1 ratio) a Eurobank va creste la aproximativ 10%, o rata solida in viziunea Fitch.

Un test de stress realizat de Fitch asupra activelor din strainatate ale bancii grecesti, care se ridicau la 25,8% din activele totale ale grupului la finalul lui 2008), in special in Polonia, Romania si Bulgaria, arata ca Eurobank este relativ rezistenta la o cadere abrupta a acestor piete.

Cresterile anticipate ale costurilor creditului ar putea fi absorbite de capacitatea bancii de obtinere a unor venituri bune si de o flexibilitate financiara, fara a-i afecta semnificativ capitalizarea.

Agentia de rating precieaza ca Eurobank isi mentine o calitate satisfacatoare a activelor, in ciuda unor deteriorari: ponderea creditelor neperformante din total portofoliu, conform standardelor internationale de contabilitate, a ajuns de la 3,19% in 2007 la 3,9% la finalul lui 2008, gradul de acoperire a acestora cu profizioane fiind de 63% (peste 100% daca se ia in considerare si colateralul).

Lichiditatea Eurobank este sustinuta si de volumul ridicat al depozitelor clientilor (80% din volumul total de credite la finalul lui 2008).

Eurobank este a doua banca din Grecia in functie de valoarea activelor. Este lider in tara de origine pe piata de consum si de finantari pentru IMM-uri, precum si in managementul fondurilor si piete de capital.

Eurobank are subsidiare in Serbia, Romania, Bulgaria, Turcia, Polonia, Cipru si Ucraina.

Eurobank face parte din EFG Group, detinuta de EFG Bank European Financial Group, o banca elvetiana controlata de familia Latsis.