www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareFinancial Times: Romania ar putea primi un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI

Autor: Bancherul.ro
2009-03-10 08:28
Romānia ar putea primi un pachet de salvare de circa 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, īn urma negocierilor dintre cele două părţi care ar trebui să fie reluate miercuri, afirmă cotidianul Financial Times.

Pachetul de sprijin multilateral, destinat să evite o criză economică gravă īntr-una dintre cele mai sărace ţări UE, va fi probabil similar ca dimensiuni cu cel de 20 de miliarde de euro pus la dispoziţia Ungariei īn noiembrie, potrivit unui oficial apropiat negocierilor, citat de Financial Times.

Guvernul romān şi FMI au ajuns la un acord de principiu asupra "parametrilor cantitativi" ai pachetului săptămāna trecută, īn cursul vizitei unei degelaţii romāneşti la Washington, a declarat oficialul. Īn următoarele zece zile, experţi de la instituţiile implicate, adică FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, se vor afla īn Romānia pentru a finaliza detaliile.

"Acordul va da Romāniei timpul necesar pentru a implementa politicile... fără să se uite peste umăr să vadă dacă vine criza", a declarat oficialul citat de cotidianul străin.

Guvernul romān nu a dat niciun indiciu asupra dimensiunilor pachetului de salvare, aşa cum numeşte Financial Times.

Romānia va deveni astfel a patra ţară est-europeană care apelează la instituţiile internaţionale pentru sprijin, īn contextul crizei financiare, după Ungaria, Ucraina şi Letonia.

Pachetul pe care īl va primi Romānia se va derula pe o perioadă mai mare de 17 luni, de care a beneficiat Ungaria, a mai spus oficialul citat de Financial Times, fără a da alte detalii.

Vor contribui şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), furnizānd finanţare sectorului privat romānesc şi instituţiilor financiare. Despre BERD s-a spus că ar fi īn negocieri cu Banca Comercială Romānă (BCR), cea mai mare din ţară şi cea mai mare subsidiară a băncii austriace Erste Bank, pentru un īmprumut de pānă la 150 de milioane de euro.