www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareErste Bank va primi o injectie de lichiditati de la subsidiara ceha Ceska Sporitelna

Autor: Bancherul.ro
2009-03-06 08:55
Grupul austriac Erste Bank va primi o injecţie de lichiditati de la subsidiara sa cehă Ceska Sporitelna, care a anunţat că vrea să acorde întregul său profit net pe 2008 de 628,4 milioane euro sub formă de dividende, relatează Reuters.

Dividendul plătit pe acţiune este de cel puţin trei ori mai mare decât în anii anteriori şi va ajuta banca-mamă Erste să îşi îndeplinească obiectivul privind majorarea capitalului cu 2,7 miliarde euro.

Erste Bank are dreptul la 97,99% din dividende, corespunzător deţinerii pe care o are la banca cehească, potrivit unui anunţ de joi al biroului de presă al băncii.

Concomitent, Erste va subscrie un credit subordonat de 240 milioane euro pentru subsidiara sa din Cehia, pentru a o ajuta să acopere majorarea dividendului, păstrându-şi un capital solid.

"Ca urmare a acestei măsuri, Ceska Sporitelna va avea o capitalizare foarte solida, atingand o rata a capitalului de 10,3%, fata de 9,5% in 2007", potrivit unui comunicat transmis prin e-mail de biroul de presă al Erste. "Este o optimizare normală de capital în cadrul grupului", mai precizează biroul de presă al Erste Bank.

Comunicatul mai adaugă că structura de capital a Ceska Sporitelna ar urma să aibă o proporţie mai mare de capital străin.

"Este un pas destul de rezonabil din partea Erste, pentru că Ceska Sporitelna este bine capitalizată", a declarat un analist pentru sectorul bancar de la casa pragheză de brokeraj Atlantik FT, Milan Lavicka.

"Nu se poate spune ca pentru Sporitelna este un castig, insa nici nu este ceva rau pentru ei", a precizat sursa citata.

Subsidiara din Cehia a fost, în mod tradiţional, cea care a adus cel mai mare profit pentru Erste, a mai spus Lavicka, adăugând că banca austriacă este improbabil să preia capital în acest fel şi de la alte subsidiare ale sale.

Erste are o rata a capitalului (Tier 1) de 7,2%, fata de 7% in 2007.

Investitorii s-au aratat foarte ingrijorati de bancile straine cu expuneri in regiunea din sud-estul Europei, catalogata de presa straina ca fiind "sub-prime-ul Europei".

Banca centrală a Cehiei a atras insa atenţia că majoritatea bancilor din aceasta tara sunt in pozitia de creditori fata de bancile-mama, iar sistemul bancar din Cehia este bine capitalizat şi are o expunere redusă la creditarea străină.

Cehii au evitat creditele în valută în ultimii ani - care creează probleme celor care s-au împrumutat în România, Ungaria sau Polonia, pe măsură ce monedele se depreciază -, ca urmare a ratelor dobânzii mai mici.

JP Morgan a anuntat joi ca tarile expuse la regiune ar putea fi nevoite sa efectueze majorari de capital cu valori intre 32 si 40 de miliarde de euro pana in 2010.

Erste Bank este prezentă şi pe piaţa românească, prin subsidiara Banca Comercială Română (BCR), pe care a preluat-o în 2006.

Erste Bank detine 69,3% din actiunile BCR, iar cele cinci SIF-uri au cate o participatie de 6% fiecare, restul actiunilor fiind detinute, in proportii nesemnificative, de companii private si persoane fizice.

In 2007, BCR a distribuit 55% din profitul anului precedent sub formă de dividende.

In 2008, valoarea dividendelor distribuite a fost de 369,91 milioane de lei (putin peste 99 de milioane de euro), reprezentand 40% din profitul net de 924,78 de milioane de lei (277 mil. euro) din 2007.

BCR a aprobat un dividend de 0,4667 lei/acţiune pentru exerciţiul financiar 2007, în creştere cu 0,5% faţă de dividendul acordat pentru anul 2006 (0,4642 lei/acţiune).

Până la listarea băncii româneşti la Bursă, austriecii de la Erste s-au angajat să plătească dividende în valoare de cel puţin 40% din profit.

Circa 6.500 de salariati ai BCR au renuntat in 2006 la actiunile bancii, in schimbul celor ale Erste Bank, care propunea un dividend de 0,75 euro, cu 15% mai mult decat in 2006.

Austriecii de la Erste au cumparat in 2005 un pachet de putin peste 62% din actiunile BCR pentru 3,75 miliarde de euro.

Ulterior, Erste si-a majorat detinerea la 69,3% dupa o oferta de cumparare a actiunilor BCR detinute de salariatii bancii.