www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR relaxeaza normele de constituire a provizioanelor de risc de catre banci

Autor: Bancherul.ro
2009-03-03 23:36
Băncile vor putea scădea nivelul provizioanelor constituite pentru creditele clasificate în categoria "pierdere", reprezentând restanţe de peste 90 de zile sau împrumuturi pentru care s-au iniţiat proceduri judiciare, cu maximum 25% din valoarea garanţiilor, arată un proiect de regulament al BNR. (VEZI REGULAMENTUL IN DOCUMENTUL ATASAT)

Proiectul a fost publicat în urma discuţiilor pe care Banca Naţională a României (BNR) le-a avut cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

"Am cerut băncii centrale, ca, după cele 90 de zile de neplată, să putem deduce cu până la 50% garanţiile la calculul expunerii, procent care ar urma să coboare la 40% penru întârzierile mai mari de 120 de zile, pentru ca abia după 180 de zile de întârziere să nu mai putem face nicio deducere", a spus, pentru NewsIn, preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea.

Vicepreşedintele ARB, Petre Bunescu, spune că modificarea reprezintă un element clasic al standardelor de contabilitate internaţională (IFRS) şi "este o veste bună pentru sistemul bancar"

"După 90 de zile provizionam tot, indiferent de garanţii. Acum se poate lua în calcul şi o parte din valoarea garanţiilor, în limita a 25%. Cât exact este decizia fiecărei bănci", a declarat Bunescu, pentru NewsIn.

Astfel, "garanţiile aferente expunerilor reprezentând principalul creditelor/plasamentelor clasificate în categoria "pierdere", în cazul cărora serviciul datoriei este mai mare de 90 de zile şi/sau în cazul cărora au fost iniţiate proceduri judiciare faţă de operaţiune sau faţă de debitor, se ajustează prin aplicarea de coeficienţi stabiliţi de împrumutător, pentru fiecare caz. Valoarea acestor coeficienţi nu poate fi mai mare de 0,25", conform articolului 14, alineatul 1 al documentului.

Totodată, băncile nu pot reduce provizioanele în cazul expunerilor reprezentând dobânzi curente sau restante ataşate creditelor cu întârzieri de plată mai mari de 90 de zile.

"Garanţiile aferente expunerilor reprezentând dobânzi curente/restante, ataşate creditelor/plasamentelor de la alineatul 1 nu se iau în considerare, coeficientul care se aplică sumelor aferente respectivelor garanţii având valoarea zero", conform articolului 14, alineatul 3.