www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Peter Weiss: De ce se retrage RBS din Romania

Autor: Bancherul.ro
2009-02-28 17:08
Eventuala vânzare a RBS România "este o decizie strategică luată la nivel de grup şi nu reflectă în niciun fel situaţia băncii, poziţia pe piaţă şi performanţa la nivel local", a declarat preşedintele RBS România, Peter M. Weiss, într-un comunicat remis NewsIn.

"Pe lângă previzibilul anunţ referitor la o pierdere semnificativă, (grupul britanic RBS, n.r.) a comunicat şi intenţia de a vinde business-ul din România, împreună cu operaţiunile din alte 14 ţări, în urma evaluării strategice pe care RBS a demarat-o cu câteva luni în urmă. Aceasta este o decizie strategică luată la nivel de grup şi nu reflectă în niciun fel situaţia RBS România, poziţia noastră pe piaţă şi performanţa la nivel local", a mai spus Weiss.

Reprezentantul RBS România a completat că "până la materializarea procesului de vânzare, prioritatea şi angajamentul nostru sunt de a oferi în continuare gama completa de produse şi servicii prin intermediul reţelei noastre teritoriale. Cu alte cuvinte..."business as usual".

"Produsele noastre financiare inovative şi calitatea înaltă a serviciilor oferite clienţilor ne conferă o poziţie de top pe piaţa derivativelor, de asemenea am fost desemnaţi intermediarul cu cel mai mare volum tranzacţionat pe piaţa instrumentelor cu venit fix.(...)Romania a fost şi continuă să fie o piaţă atractivă pentru banca noastră", a afirmat Weiss.

RBS România a fost inclusă, alături de alte 14 subsidiare şi sucursale ale băncii-mamă, pe lista celor de vânzare, planul prezentat joi de grup reprezentând împărţirea afacerilor în 3 grupe de importanţă.

Prima grupă este cea a pieţelor strategice pentru grupul britanic, care vor fi păstrate. A doua este grupa afacerilor care sunt pasibile "reorientării", iar pentru a treia, care include şi RBS România, banca din Marea Britanie "cercetează oportunităţile unui nou acţionariat". În afară de România, în grupa a treia mai sunt incluse, printre altele, Slovacia, Portugalia, Argentina şi Noua Zeelandă.

Tot joi, RBS a anunţat pierderi nete de 24,1 miliarde lire sterline (34,3 miliarde dolari) în 2008, marcând cele mai puternice pierderi din istoria corporatistă britanică.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus, la scurt timp după anunţarea intenţiei de vânzare, că "decizia nu are legătură numai cu România, ci cu mai multe sucursale ale grupului, iar RBS România "este una din cele mai solide bănci din România, cu o profitabilitate bună şi un grad de solvabilitate ridicat".