www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareMugur Isarescu: Trebuie sa mentinem calendarul de adoptare a euro in 2014

Autor: Bancherul.ro
2009-02-26 16:06
Guvernatorul BNR a declarat că Romānia trebuie să-şi menţină calendarul anunţat pentru aderarea la zona euro, īnsă trecerea la moneda europeană īn 2014 este condiţionată de reformele realizate pānă īn 2012, cānd statul trebuie să intre īn anticamera euro, ERM-2, transmite corespondentul NewsIn.

"Cred că programul de adoptare a euro este cel mai bun ghid. Romānia trebuie să-şi menţină calendarul anunţat anterior şi să dea dovadă de ambiţie. Mai multă ambiţie nu strică", a mai spus Mugur Isărescu, īn cadrul unui discurs susţinut la Cluj.

Isărescu a subliniat şi nevoia de reforme "adevărate şi competente", pentru ca Romānia să reuşească să parcurgă fără probleme cei doi ani care preced aderarea efectivă la zona euro.

"Intrarea la 1 ianuarie 2012 īn mecanismul ratelor de schimb (ERM-2, n.r.), īntr-o zonă de constrāngeri, şi parcurgerea ulterioară a celor doi ani īn interiorul mecanismului este condiţionată de nevoia ca pānă īn 2012 să facem foarte multe reforme", a mai spus guvernatorul, precizānd că obiectivul de adoptare a euro este "un adevărat catalizator al unor politici coerente pe viitor".

Pentru a adera la zona euro, un stat trebuie să īndeplinească criteriile de convergenţă stabilite prin Tratatul de la Maastricht, principalele fiind un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, datorie publică de maximum 60% din PIB şi o inflaţie cu cel mult 1,5% peste inflaţia īn primele trei state din zonă ca evoluţie a preţurilor. De asemenea, aderarea la euro este precedată de 2 ani īn "zona de aşteptare" ERM-2, perioadă īn care statul trebuie să facă dovada că īşi poate menţine stabilitatea atinsă.

Premierul Emil Boc a declarat recent că Guvernul are o strategie care să grăbească intrarea Romāniei īn zona euro.

"Ar trebui grăbit acest proces. Este şi īn atenţia Guvernului acest lucru. Īn Guvern avem deja o strategie pentru accelerarea īnainte de 2014 a intrării īn zona euro", a declarat Boc.