www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBNR si Guvernul evalueaza suma optima necesara pentru imprumutul extern

Autor: Bancherul.ro
2009-02-23 20:53
Banca Naţională a României (BNR) analizează, împreună cu reprezentanţii Guvernului, suma optimă de împrumutat de pe plan extern, în condiţii de costuri cât mai avantajoase şi cu un calendar rezonabil de rambursare, a declarat, luni, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

"Suntem in faza de evaluare a unei sume optime cu costuri optime, precum si un calendar de rambursare rezonabil, pentru a nu avea probleme peste cativa ani", a precizat guvernatorul.

El a precizat ca se evalueaza, de asemenea, si efectele unui imprumut, sursele de finantare pentru acoperirea acestuia, precum fondurile europene, unde exista, din pacate, probleme de absorbtie.

"Aşa cum v-am spus, momentul zero pentru orice discuţie publică a fost adoptarea bugetului. Acest lucru s-a îndeplinit", a spus Isărescu într-o conferinţă de presă.

"Avem în vedere împrumuturi de balanţă de la Uniunea Europeană, dar şi împrumuturi suplimentare de Banca Europeană pentru Investiţii", a spus guvernatorul băncii centrale.

El a spus că se mai ia în considerare si un pachet de finanţare de la FMI pentru protejarea rezervelor, precum si de la Banca Mondială si BERD.

Isarescu a precizat ca proportiile finantarilor ar trebui sa fie echilibrate, in functie de fiecare institutie internationala.

"Suntem în acest moment la evaluări", a spus Isărescu, precizând că guvernul are un cuvânt important de spus.

Săptămâna trecută, Isărescu a declarat că un eventual acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar trebui să fie inclus într-un pachet de înţelegeri cu instituţiile europene.