www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fonduri europene de 469 milioane euro pentru dezvoltarea IT&C pentru IMM-uri si ONG-uri

Autor: Bancherul.ro
2008-03-10 19:11
IMM-urile si ONG-urile, alături de autoritătile locale, beneficiază în perioada 2007- 2013 de peste 469 milioane de euro în vederea dezvoltării sectorului IT&C, a declarat, luni, ministrul Comunicatiilor, Karoly Borbely.

Potrivit ministrului, în ceea ce priveste dezvoltarea informatică si de comunicatie a ONG-urilor si IMM-urilor, în 2007 investitiile au crescut cu 10% fată de anul precedent.

Suma alocată este de 469,435 milioane euro, iar beneficiarii pot fi atât autoritătile administratiei publice locale, asociatiile de dezvoltare intercomunitară, cât si IMM-urile si ONG-urile. Din această sumă, 81,62%, adică 383,170 milioane de euro, reprezintă co-finantare a Uniunii Europene, restul de 18,38% (86,265 milioane euro) fiind co-finantare de la bugetul de stat/local.

Aceste sume fac parte din Programul Operational Sectorial (POS) "Cresterea Competitivitătii Economice", axa prioritară 3 pentru "Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public". Obiectivul programului este cresterea utilizării tehnologiei informatiei si comunicatiilor prin sustinerea conectării la broadband, precum si prin consolidarea infrastructurii, în special în zonele de esec ale pietei – zone rurale si mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicatii.

Potrivit ministrului Karoly Borbely, totalul populatiei conectate la internet este de 20% la nivel national si numai 10% dintre cei conectati folosesc broadband. Concluzia ministrului este aceea că aceste valori sunt mult sub media europeană.

Va fi posibilă accesarea fondurilor si a consultărilor oferite de MCTI precum si gestionarea acestora de către organele abilitate.

Implementarea POS va fi sustinută, în perioada 2007 – 2013, cu peste trei miliarde de euro (3,011 miliarde euro), din care contributia Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de aproximativ 85% (2,554 miliarde euro), restul fiind acoperit din bugetul de stat si din bugetele locale.

Obiectivul acestui program este cresterea, până în 2015, a productivitătii companiilor românesti, cu o medie anuală de circa 5,5%, în scopul reducerii decalajelor fată de productivitatea medie din Uniunea Europeană.