www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ce cred analistii Raiffeisen Capital Management cu privire la evolutia pietei de capital

Autor: Bancherul.ro
2009-02-19 08:07
Principalii indicatori economici rămân negativi; consolidarea nu se va produce mai devreme de mijlocul anului 2009; oportinităţi selective, acestea sunt cateva dintre concluziile unei analize realizate de Raiffeisen Capital Management (RCM), cu privire la evolutia pietei de capital.

 Perspective întunecate în ceea ce priveşte situaţia economică – punctul minim al recesiunii de aşteptat până la mijlocul anului 2009
 Pieţe imobiliare slabe şi consumatori cu putere se cumpărare scăzută
 Pentru 2009 se aşteaptă o scădere a PIB, cu 2% în SUA şi 1,7% pentru zona Euro
 Nu se observă încă o consolidare a pieţei imobiliare chiar dacă la o privire asupra dobânzii ipotecare din Statele Unite, preţurile par să crească din nou
 În următoarele luni scădere a inflaţiei în SUA şi zona Euro cu efecte pozitive

În prezent investitorii nu prezintă un comportament riguros în privinţa achiziţiilor sau vânzărilor. Pe de o parte se manifestă pentru o redresare în multe privinţe iar pe de altă parte sunt cuprinşi de frica unor pierderi şi mai mari determinate de achiziţiile de acţiuni. ”Această atitudine precaută a investitorilor explică, deja de mai multe luni, inactivitatea pieţei în ceea ce priveşte acţiunile. Şanse pentru o scădere a pieţelor există – dată fiind deprecierea economică; punctul maxim se va produce mai devreme de mijlocul acestui an, însă nu se întrevede încă o revenire a pieţelor imobiliare,” explică Ingrid Szeiler, Head of Asset Allocation la Raiffeisen Capital Management (RCM), situaţia curentă la nivelul burselor globale.

SUA: Activele riscante pe cale să se consolideze

Criza finaciară şi economică globală are, cum era de aşteptat, un impact puternic asupra randamentelor la nivelul întregii burse americane. Astfel, pentru 2008 s-a preconizat o scădere a randamentelor cu 26% urmată de o apreciere cu 15% pentru 2009. Lăsând la o parte activele financiare, randamentele stagnează în 2008 şi pot scădea în 2009 cu 9%. Odată cu perioada curentă de raportare, sunt aşteptate revizuiri negative ale randamentelor.

Szeiler: “Un aspect favorabil îl reprezintă evoluţia inflaţiei. Din punct de vedere istoric există un raport favorabil între inflaţie şi randamente, fapt ce poate fi observat la nivelul primelor de risc. Aşteptatele rate scăzute ale inflaţiei se reflectă în prime de risc mai mici la bursă. Pe de altă parte, o scădere prea mare a inflaţiei ar avea efecte negative, datorită temerilor de deflaţie la nivelul pieţei.”

Există încă o serie de “obstacole” în drumul spre un optimism mai pronunţat: În primul rând există opţiuni de cumpărare în cadrul fondurilor de acoperire. Vânzările forţate la nivelul acestui grup de investitori au contribuit probabil semnificativ la scăderea cursului din ultimele luni. Din cauza lipsei de transparenţă în privinţa acestor fonduri este dificil de estimat expunerea şi nivelul veniturilor. Un alt aspect priveşte volatilitatea, care în al patrulea trimestru din 2008 a atins punctul maxim din anii ’30. Din acel moment a urmat o tendinţa descendentă, ceea ce reprezintă o precondiţie pentru un proces de redresare sustenabil. “Activele riscante sunt pe cale să se consolideze. Astfel poziţiile scurte agresive la bursă nu mai sunt potrivite. Perspectiva privind piaţa de acţiuni americană pentru întreg anul 2009 rămâne constructivă,” afirmă specialistul în investiţii din Viena.

Zona Euro: volalilitate puternică – prea devreme pentru achiziţii semnificative de acţiuni

Deteriorarea dramatică a creşterii economice se manifestă pe scară largă în cadrul estimărilor randamentelor companiilor europene pentru anul 2009. În medie, estimările randamentelor absolute pentru anul 2009 au scăzut în ultimele trei luni cu peste 20%. Datorită scăderilor dramatice ale cursurilor din a doua jumatate a anului trecut, evaluările burselor europene s-au redus în mod substanţial. Pe lângă dezamăgirile curente legate de randamente (spre exemplu sectorul financiar) această reducere în ceea ce priveşte evaluările (şi astfel creşterea primelor de risc) se adaugă incertitudinilor puternice legate de profitul întreprinderilor pentru următoarele trimestre. Foarte multe întreprinderi şi-au redus aşteptările legate de profit sau în contextul incertitudinilor prezente nu au făcut nici o previziune.

“După vânzările marcate de panică din ultimele luni, s-a instalat temporar o oarecare stabilizare. Preconizăm ca în următoarele luni să urmeze o fază de consolidare însă voltilitatea va avea un rol important. Este încă prea devreme să vorbim despre o supraevaluare a acţiunilor” a afirmat Szeiler.

Pieţele Emergente: afectate de creşterea puternică a averisiunii faţă de risc

Datele economice indică pentru Europa de Est o deteliorare puternică a creşterii economice. Previziunile de creştere sunt revizuite în permanenţă descendent. În acest context, interesul pentru majoritatea ţărilor est-Europene este într-un continuu declin. Aceast fapt a fost determinat în ultimele luni de situaţia economică din regiune, de creşterea aversiunii pentru risc, şi de scăderea dramatică a preţurilor materiilor prime. Economiile emergente au fost lovite din două părţi: pe de o parte de ieşirile de capital ca urmare a vânzării “activelor riscante” de către investitorii globali şi pe de alta, de preţul scăzut al materiilor prime, care reprezintă pentru multe pieţe emergente o parte importantă a exporturilor lor.

Pe termen lung, perspectivele legate de pieţele emergente rămân pozitive. Cu toate că anul 2008 a marcat în cazul fondurilor de acţiuni de pe pieţele emergente globale iesiri semnificative, de aproape 50 de miliarde de dolari (ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 40% din afluxul de capital pentru anii 2003-2007) situaţia s-a stabilizat din nou în ultimele două luni ale anului. Pentru 2009 se pot înregistra din nou afluxuri de capital.

Oportunităţi selective

Consolidarea şi etapele iniţiale ale redresării sunt de obicei marcate de o volatilitate puternică. Momentul asumării riscului în cazul noilor intrări pe piaţă, respectiv achiziţii este foarte importantant; din această cauză investiţiile trebuie făcute în timp (plan de economisire la fonduri)

Asta nu înseamnă că nu vor apărea în curând oportunităţi selective în ceea ce priveşte achiziţiile “În primul rând foarte interesante sunt acţiunile de pe pieţele dezvoltate. De asemenea domeniul infrastructurii a oferit oportunităţi investiţionale globale. Anticipăm o redresare a preţului materiilor prime, fapt care va conduce aşa cum este de aşteptat încă odată la supraperformanţa pieţelor emergente,” precizează Szeiler.

Raiffeisen Capital Management (RCM), cu sediul central în Viena (www.rcm.at) a fost înfiinţat în 1985. Detinând spre administrare active în valoare de 27 de miliarde Euro şi cu o cotă de piaţă de 21%, este numărul 1 pe piaţa austriacă în domeniul administrării activelor. Raiffeisen Capital Management este prezent pe toate pieţele majore din Europa. Principalul său obiectiv este calitatea, în mod regulat fiind creditat de către agenţiile de rating şi de media economică drept una dintre cele mai bune societăţi de administrare de fonduri din Europa.