www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Monedele tarilor de Europa de Est se prabusesc din cauza crizei

Autor: Bancherul.ro
2009-02-18 08:32
Forintul unguresc a atins un nou minim pe piaţa valutară, iar zlotul s-a apropiat de recordul istoric de depreciere faţă de euro, din cauza creşterii îngrijorărilor privind Europa Centrală şi de Est (ECE) ca urmare a dependenţei acesteia de datoria externă, scrie Reuters.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a arătat într-un raport recent că recesiunea din ţările emergente europene va fi mai severă decât în oricare alt stat, din cauza dezechilibrelor acumulate, care vor pune presiune asupra ratingurilor băncilor locale şi, implicit, şi asupra băncilor-mamă.

Încrederea investitorilor din regiune a fost slăbită şi de un raport al băncii centrale poloneze, publicat luni, care ridică unele semne de întrebare asupra planului de adoptare a monedei unice europeane în 2012, şi, totodată, şi de îngrijorările privind pierderile suferite de companiile poloneze din cauza contractelor valutare cu opţiuni.

"Raportul Moody's a fost încă un cui bătut în coşciugul zlotului", a spus pentru Reuters un trader din Londra.

Numai luni, zlotul a pierdut aproximativ 4% în faţa euro. Totodată, randamentul obligaţiunilor guvernamentale a crescut pe fondul ieftinirii monedei poloneze, iar analiştii susţin că aceasă cădere ar putea forţa banca centrală să intervină pentru a susţine zlotul.

"Pieţele pun presiune asupra unei reacţii politice din partea Poloniei şi, cu cât ieftinim mai mult zlotul faţă de euro, cu atât mai mult banca centrală va fi nevoită să oprească reducerile de dobândă pentru a opri deprecierea monedei", a declarat un analist din piaţă pentru Reuters.

Căderea zlotului a pus presiune şi asupra altor monede din regiune, iar forintul unguresc a pierdut 1% până la un minim istoric de 309,5 forinţi/euro, în timp ce coroana cehă s-a depreciat cu 1,1% până la minimul ultimilor 3 ani şi 3 luni.

Leul s-a depreciat în debutul şedinţei cu 0,2%, întărindu-se însă în apropierea prânzului. Dealerii au suspectat banca centrală de intervenţii indirecte în piaţa valutară pentru a ţine moneda naţională sub pragul minim din 22 ianuarie 2009, de 4,3127 lei/euro.

Moneda naţională s-a apreciat uşor marţi la cursul de referinţă al BNR, până la 4,3096 lei/euro. Faţă de luni, când Banca Naţională a României (BNR) afişase un curs de referinţă de 4,3119 lei/euro, leul câştigând 0,05%.

Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat marţi de BNR indică o depreciere a leului cu aproximativ 3,5 bani (1,06%), până la 3,4094 lei/dolar, faţă de nivelul de luni, de 3,3735 lei/dolar. Acesta este cel mai ridicat curs de referinţă din ultimii patru ani şi jumătate, nivelul nemaifiind atins din 4 august 2004, când BNR afişa o cotaţie de referinţă de 34.128 lei vechi/dolar (3,4128 lei noi/dolar).

"Nu este niciun dubiu că pieţele au decis că regiunea reprezintă subprime-ul Europei, iar acum toată lumea fuge pe uşă", a spus economistul Danske Bank, Lars Chrisensen.

După aprecierea puternică din vară, zlotul a pierdut 33,8% faţă de începutul lui august, în timp ce forintul s-a depreciat cu 23,65%. Coroana cehă a pierdut 18,7%, în timp ce cursul euro-leu este mai ridicat cu 18,4%.

"Dacă regiunea este lovită în continuare, forintul ar putea testa pragul de 310 unităţi/euro chiar azi. Stăm şi ne uităm la ce se întâmplă. Nu ştiu ce va urma, dar se adună mulţi nori negri", a spus un dealer din Budapesta pentru Reuters.

Mai mult, marjele la Credit Default Swaps (CDS) în regiune au crescut brusc cu 0,50 de puncte procentuale în ultima săptămână, adăugând presiune pe pieţele de obligaţiuni.