www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareMinistrul IMM-urilor cere bancilor sa iasa din "expectativa"

Autor: Bancherul.ro
2009-02-17 15:25
Bancile ar trebui sa dezghete creditarea IMM-urilor pentru a iesi din criza financiara, declarat, astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Constantin Niţă.

"Aşteptăm şi un pachet de măsuri din partea băncilor. Vreau să văd şi eu o bancă românească sau cu capital străin să pună pe masă un pachet pentru IMM-uri. O bancă care nu mai acordă credite, ce Dumnezeu face, păzeşte sediul ăla frumos?", a afirmat Niţă.

El a precizat că aşteaptă de la băncile cu care colaborează ministerul un pachet de criză.

Ministrul IMM-urilor a arătat că cele mai afectate companii în urma crizei financiare sunt cele din domeniul construcţiilor şi industriei.

"Aceste sectoare sunt foarte importante pentru contribuţia la PIB, dorim să compensăm scăderea acestor sectoare cu comerţul şi serviciile, dar încercăm să aplicăm măsuri fiscale pentru a încuraja construcţiile şi industria", a spus Niţă.

Printre măsurile fiscale, Niţă a amintit neimpozitarea profitului reinvestit şi introducerea impozitului forfetar.

Întrebat dacă ministerul de profil are o situaţie a falimentelor IMM-urilor din ultima perioadă, Niţă a arătat că nu există o asemenea statistică, dar că majoritatea falimentelor sunt declanşate de stat şi nu la cererea întreprinzătorilor.

"Am încercat să luăm aceste date de la Registrul Comerţului, dar ceea ce am constatat este că 90% dintre falimente se datorează sechestrelor puse de stat prin intermediul administraţiilor fiscale. Statul declară falimentele prin intermediul administraţiilor fiscale şi trebuie să vedem cum putem să temperăm această activitate", a adăugat Niţă.