www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCe soarta va avea RBS Romania?

Autor: Bancherul.ro
2009-02-03 08:05
ABN Amro Bank, nationalizata de guvernul olandez, este in discutii cu grupul britanic Royal Bank of Scotland (RBS) pentru a rascumpara unele active, potrivit Financial Times.

Asta inseamna ca nu este exclus ca in urma negocierilor dintre cele doua banci, actuala RBS Romania, fosta ABN Amro, sa redevina ABN Amro Bank.

Reprezentantii RBS au declarat ca este posibil sa ia unele decizii in 26 februarie, data la care grupul britanic, nationalizat, la randu-i, in urma pierderilor uriase suferite in ultimul timp, isi va face publice rezultatele financiare aferente anului trecut.

Grupul olandez ABN Amro a fost cumparata, in 2007, de un consortiu format din RBS, grupul belgian Fortis si spaniolii de la Santander.

O decizie pe care actualii oficiali britanci o considera gresita, aceasta fiind una dintre cauzele majore pentru pierderile suferite de RBS.

ABN Amro a fost impartita ulterior intre bancile din consortiul care a preluat-o iar RBS a preluat operatiunile internationale, printre care si filiala locala a ABN Amro.

Fortis a preluat operatiunile din Belgia ale ABN Amro, insa si ea a suferit pierderi uriase iar guvernul olandez a decis sa nationalizeze o parte din grup.

Totodata, olandezii au decis ca ABN Amro sa inglobeze operatiunile din Olanda ale Fortis, iar acum analizeaza posibilitatile de a recrea un mare grup financiar.

ABN Amro ar redeveni astfel una din cele trei mari banci din Olanda, alaturi de Rabobank si ING.