www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBancile catre clientii cu probleme: veniti la banca sa va reesalonati creditele

Autor: Bancherul.ro
2009-01-29 19:28
Băncile comerciale au disponibilitatea de a reeşalona şi restructura creditele clienţilor cu probleme, care vin din timp să discute situaţia serviciului datoriei, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

El a precizat ca acest apel este valabil in primul rand pentru companiile ce au dificultati in rambursarea creditelor cu valori mari, dar si persoanele fizice pot apela la intelegerea bancilor.

Vreau sa fac un apel foarte important, in numele tuturor bancilor si a CEC Bank: "Acei clienţi care simt că nu mai pot, să vină la bancă, ca la doctor, să vedem ce se poate face înainte să se ajungă la situaţii neplăcute de executare silită. Să vină înainte să descopere că sunt în incapacitate de plată", a declarat Gheţea, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că la nivelul CEC Bank, al cărei preşedinte este, se caută soluţii pentru ca deciziile de reeşalonare sau restructurare a creditelor să poată fi discutate de consilierii de la ghişeu, fără să fie necesară aprobarea comitetelor.

Gheţea a spus, cu titlu de exemplu, că pentru un client care are termen de rambursare de cinci ani s-ar putea prelungi scadenţa până la şapte ani, cu o perioadă de graţie de doi ani, în care să fie achitate numai dobânzile.

Oficialul ARB a atras însă atenţia că clienţii trebuie să convingă banca de posibilitatea de a achita obligaţiile în cazul reeşalonării şi să încerce să aibă un loc de muncă stabil.

Potrivit ultimelor date publicate de BNR, restanţele populaţiei la credite au crescut într-un an cu 73%, până la 989,6 milioane lei (261,8 milioane euro) la finalul lui noiembrie 2008, numai în perioada septembrie - noiembrie majorându-se cu 30,5%.