www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareUn plan PSD anti-criza: cumpararea de Dacii cu dobanda subventionata de stat, prin CEC Bank

Autor: Bancherul.ro
2009-01-27 08:40
Intr-o discutie cu sindicalistii de la uzina Dacia, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca a propus Guvernului o masura de protectie a "masinii romanesti" pe timp de criza economica: cei care vor sa-si cumpere o Dacie si au nevoie de credit bancar, sa il poata lua de la CEC, cu o dobanda redusa si subventionata de stat.

"Un cetatean care ar dori sa cumpere o Dacie sau un autoturism astazi este chemat sa plateasca o dobanda de 20%. Capitalizarea CEC-ului si gasirea unor formule impreuna cu Banca Nationala a Romaniei pentru a subventiona acest credit (...) reprezinta o parte din sugestiile facute de noi", a spus Geoana, citat de Romania Libera.

Vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, ne-a confirmat ca reprezentantii uzinei au avut deja discutii cu cei din conducerea CEC. "Dezghetarea creditarii ar insemna ca lucrurile incep sa se miste, dar nu s-a hotarat inca nimic", spune Stroe.

De partea cealalta, Radu Ghetea, presedintele CEC spune ca "propunerea pare interesanta", dar nu vrea sa comenteze daca au avut loc sau nu discutii cu cei de la Dacia. "Noi suntem in situatia de a pune in aplicare niste vointe politice. Printre masurile anticriza sunt vreo zece care implica CEC-ul. Asteptam lucruri concrete", ne-a declarat Radu Ghetea.

Analistii economici considera ca un sprijin din partea statului pentru uzina Dacia, prin intermediul unei banci cu capital de stat romanesc este imposibil de aplicat si incalca prevederile europene privind concurenta si ajutoarele de stat. Liviu Voinea, directorul Grupului pentru Economie Aplicata, spune ca orice masura de ajutor de stat pentru un anumit sector al economiei trebuie sa primeasca acordul Comisiei Europene (CE). "Nu este voie sa stimulezi un singur produs fiindca in primul rand Consiliul Concurentei nu ar putea fi de acord cu asa ceva.

Chiar daca ar fi vorba sa se dea ajutor pentru creditele la orice marca de masina, tot nu ar fi de ajuns. Statul ar trebui sa demonstreze CE ca daca nu se cumpara masini, economia romaneasca intra in colaps", explica Liviu Voinea.