www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cer sau nu bancile straine rambursarea anticipata a finantarilor din Romania?

Autor: Bancherul.ro
2009-01-21 22:23
Reprezentantul Coface Romania, o firma de recuperare de creante, sustine ca bancile straine ar cere sucursalelor din Romania sa ramburseze anticipat finantarile, contrazicand astfel declaratiile recente ale reprezentantilor BNR, care sustin ca bancile mama nu au cerut pana acum retragerea liniilor de finantare.

"Avem semnale ca se fac abuzuri. Bancile mama solicita sucursalelor din Romania sa inchida liniile de credit si sa solicite returnari anticipate a imprumuturilor din partea companiilor care au credite", a spus Cristian Ionescu, country manager Coface Romania, citat de presa.

El a spus ca aceasta este justificarea pe care o dau firmele care intarzie cu plata datoriilor catre furnizorii lor.

Seful Coface Romania a precizat ca toate bancile cer acest lucru, "si cele americane si cele austriece si cele turcesti", fara a da insa numele institutiilor de credit sau ale companiilor aflate in aceasta situatie, motivand clauza de confidentialitate din contractele incheiate cu firmele respective.

Intr-un contract de credit nu se specifica dreptul bancii de a cere clientului sa returneze in avans creditul, aceasta optiune avandu-l doar beneficiarul imprumutului, prin plata anticipata a imprumutului.

Banca poate insa recurge la anumite constrangeri, precum majorarea costurilor imprumutului, insa aceasta nu se poate face in mod arbitrar, ci doar in conditiile contractuale. Daca bana majoreaza dobanzile nejustificat, clientii pot apela la Protectia Consumatorilor sau la justitie.

Peste 90% dintre bancile romanesti sunt detinute de institutii financiare internationale, majoritatea din Austria, Franta, Grecia, Olanda sau Turcia.

"O singură bancă din România, cu o cotă de piaţă mare, are contract de call-option cu banca-mamă, prin care acţionarul majoritar poate cere rambursarea anticipată a unui împrumut, dar această clauză nu s-a exercitat niciodată", a declarat recent directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

Directorul din Banca Naţională a României (BNR) a completat că niciunei bănci din România nu i s-a cerut, până în prezent, să ramburseze împrumuturile înainte de scadenţă, sumele ieşite din sistemul bancar fiind doar datorii ajunse la maturitate, care nu au mai fost rostogolite.

Potrivit lui Cinteză, în cazul în care o bancă-mamă ar solicita achitarea anticipată a unei datorii, banca din România are obligaţia să înştiinţeze BNR.

Soldul finanţărilor externe ale băncilor din România a ajuns la 24,294 miliarde euro la finalul lui decembrie 2008, comparativ cu 23,044 miliarde euro la 30 septembrie. Cinteză a precizat însă că vârful pentru resursele externe atrase de băncile din România a fost atins în noiembrie 2008, depăşind 25 miliarde euro.

Din suma înregistrată la finalul anului trecut, aproximativ 61% (14,77 miliarde euro) erau resurse atrase pe termen de peste un an, iar restul (9,52 miliarde euro) erau linii de finanţare pe termen scurt, respectiv cu scadenţe sub un an.