www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile vor sa scape de angajati fara sa le plateasca salarii compensatorii?

Autor: Bancherul.ro
2009-01-20 19:28
Confruntate cu criza financiara, bancile sunt nevoite sa faca restructurari, ceea ce nu este o veste buna pentru nimeni: mai ales pentru angajati. Problema este ca disponibilizarile implica niste costuri, asa incat apar inevitabil conflicte intre banca si angajat.

"Bancile vor de fapt sa scape de oameni fara sa le plateasca salarii compensatorii atunci cand ar face restructurari. Ei nu vor asa, ei vor sa scape basma curata", este opinia unui cititor al site-ului Bancherul.ro, ca reactie la declaratiile reprezentantilor Credit Europe Bank (CEB), una dintre primele banci care au anuntat un plan de restructurare.

"Deja la noi au fost chemati colegi la resurse umane ...pentru evaluarea activitatii.
Dupa ce la finele anului s-a pus un targhet care nu putea fi atins ....acum suntem chemati pe rand si fortati sa ne dam demisiile si ni se invoca acest motiv...Nu putem nici macar sa luam somaj ...pt ca legea nu ne permite in cazul in care ne dam demisia, de fapt ne forteaza sa ne-o dam ca altfel ne scriu in cartea de munca desfacerea contractului de munca cu litera i ", spune un alt cititor.

Banca acorda celor care pleaca din institutia de credit doua salarii, “in primul rand din considerente emotionale”, a declarat Omer Tetik, vicepresedinte al Credit Europe Bank Romania, citat de Business Standard.

"Cei care nu-si fac treaba bine sunt evaluati si li se spune ca nu mai este nevoie de ei. Penalizam oamenii care se abat de la reguli, care intarzie, le luam telefoanele si masinile daca le folosesc in interes personal. Daca nu mai avem nevoie de anumiti oameni pe anumite tronsoane, ii relocam", a adaugat Tetik.

O alta banca ce va face disponibilizari este OTP Bank.

OTP Bank Romania, filiala grupului ungar, va concedia, anul viitor, 5% din cei 1.100 de angajati ai bancii, prima etapa a disponibilizarilor fiind programata pentru luna ianuarie 2009, ca urmare a centralizarii activitatii bancii, spune presedintele OTP, Laszlo Diosi.

Si CitiFinancial Romania, o divizie a CitiBank, va inchide, in primul trimestru al acestui an, in jur de 30 de agentii din Bucuresti si din tara, din totalul de 39 de unitati pe care le detine in prezent. Drept consecinta, vor fi disponibilizati peste 80 de angajati, au declarat reprezentantii bancii.

Nici cea mai mare banca romaneasca, BCR, nu este ocolita de criza, fiind nevoita sa revizuiasca politica de salarizare, fapt care a starnit protestele angajatilor.

Dupa ce au amenintat cu greva generala, acestia se afla in prezent in negocieri cu conducerea pentru stabilirea salariilor pentru anul 2009.