www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu a intrat sub focul incrucisat al bancherilor

Autor: Vasile Coman
2008-02-28 13:29
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a devenit in ultima perioada tinta unor critici de o intensitate rar intalnita, venita tocmai din interiorul sistemului bancar. Presedintii unor banci puternice din Romania, precum Misu Negritoiu de la ING, Patrick Gelin de la BRD sau Steven van Groningen de la Raiffeisen Bank il ataca fara menajamente pe guvernator. Se poate spune ca bancherii profita si de o situatie mai putin favorabila a bancii centrale, in conditiile in care aceasta a ratat cu mult tinta de inflatie stabilita pentru anul trecut iar perspectivele acestui an arata ca tinta va fi din nou ratata. Iar criza cursului valutar a umplut paharul rabdarii bancherilor, care au gasit astfel cel mai potrivit moment pentru a se revolta atat impotriva viabilitatii politicii monetare a BNR dar si cu privire la lipsa de comunicare si de implicare a celor din turnul de fildes, cum sunt priviti sefii bancii centrale.

Deprecierea abrupta a leului in raport cu euro din ultimele luni a generat unele dintre cele mai aprinse tensiuni, mai ales in randurile celor au credite in euro, afectati destul de puternic prin majorarea ratelor pe care le au de platit la banci. Astfel incat bancherii au aratat cu degetul spre reprezentantii bancii centrale ca fiind vinovati de acest fapt. Misu Negritoiu a reprosat in termni duri guvernatorului Isarescu faptul ca nu a atentionat suficient populatia, in vara anului trecut, de faptul ca leul era cu mult supraevaluat in raport cu euro. Alti bancheri, precum cei de la BRD, acuza BNR de faptul ca a lasat acum leul sa se deprecieze prea mult, ceea ce i-a afectat puternic pe multi romani cu credite in euro. Romania este o tara in care nu doar politica monetara, de modificare a dobanzii, trebuie aplicata, ci si controlul cursului valutar, spun reprezentantii BRD. Reprezentantii bancii centrale au replicat, la fel de taios, ca vinovate de deprecierea cursului ar fi chiar bancile, care au profitat de caderea leului pentru a face speculatii valutare pentru a obtine profituri mari.

Bancherii sunt foarte nemultumiti de faptul ca cei de la BNR se multumesc sa stea intr-un turn de fildes si sa ia masuri fara sa consulte bancherii. Atunci cand vreau sa iau o decizie in banca, chem mai intai toti ceilalti directori din banca pentru a lua pulsul, pentru a sti ce se intampla, iar in functie de ceea ce aflu iau deciziile corespunzatoare, spune presedintele unei banci. BNR nu s-a consultat niciodata cu noi inainte de a lua o decizie impartanta, precum a fost cazul majorarii provizioanelor, spune presedintele BRD, Patrick Gelin. De asemenea, adauga el, nici la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor nu exista un sistem care sa functioneze, normal, cu scopul de a apara interesele bancherilor, dar si a clientilor bancilor. Ultimul caz concludent este propunerea presedintelui CEC, Gratian Ghetea, care este si presedintele Asociatiei, de a interzice creditele in valuta romanilor care au venituri in lei. O propunere care afecteaza interesele altor banci care acorda credite predominante in valuta, spre deosebire de CEC unde finantarile se fac cu preponderenta in lei. Din vrajba bancherilor insa, vedem ca singurii perdanti suntem tot noi, clientii, care platim rate mai mari la credite, fie din cauza cursului fie din cauza majorarii comisioanelor.