www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancherii solicita guvernului un fond de rezerva pentru salvarea bancilor cu probleme

Autor: Bancherul.ro
2009-01-13 08:08
Se pare ca situatia de pe piata bancara devine tot mai grava, ca urmare a producerii efectelor crizei financiare. Acum, bancherii solicita guvernului un fond de rezerva pentru salvarea bancilor cu probleme.

"Alocarea de catre Guvern a unui fond destinat salvarii bancilor din Romania indiferent de capital pentru evitarea unui risc sistemic este una dintre masurile aflate pe lista solicitarilor ARB", a afirmat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, citat de Ziarul Financiar.

El a participat la intalnirea de ieri dintre ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, si reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor, la care au fost prezenti si Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, si Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Ar fi bine ca Guvernul sa aiba un plan B, de rezerva, de infuzie de capital, pe baza caruia sa poata interveni in cazul in care ar aparea probleme la unele banci. Nu este vorba ca bancile sa arunce toata povara pe umerii Guvernului, ci sa se stie cum se poate actiona. In toata Europa statele au intervenit pentru sustinerea sistemelor bancare, astfel incat sa fie relansata creditarea si implicit activitatea economica", a declarat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC.

In luna decembrie, directorul general al Raiffeisen International, Herbert Stepic, a declarat că România ar avea nevoie de un pachet de măsuri de cel mult 10 miliarde euro, câte 5 miliarde euro pentru restabilirea încrederii în sistemul bancar şi pentru sprijinirea economiei reale.

Alti bancheri, precum preşedintele - director general al BRD - Groupe Societe Generale, Patrick Gelin, a declarat ca nu este cazul in acest moment: "Genul de susţinere acordată sistemului bancar practicat de guvernele occidentale nu este, după părerea mea, necesar în acest moment în România. Băncile româneşti au avut un an 2008 mai curând bun, cu rezultate financiare în creştere în comparaţie cu 2007. În plus, sistemul financiar românesc este sănătos, băncile neavând expunere directă la piaţa americană".