www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR a anuntat oficial un curs valutar de 4,2127 lei pentru un euro! "Credeti ca e mult?"

Autor: Bancherul.ro
2009-01-09 13:07
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs oficial de 4,2127 lei pentru un euro, reprezentand cea mai puternica devalorizarea a leului din istoria cotarii fata de moneda europeana.

Comparativ cu īnceputul lunii decembrie a anului trecut, cursul de referinţă s-a majorat vineri cu circa 10%, iar faţă de īnceputul lunii noiembrie a īnregistrat o creştere de aproape 15%. Acest avans conduce la creşterea cu 10-15% a ratelor ce le au de platit cei care au credite in valuta sau clienţii companiilor de leasing, care au acordat finantari auto, pentru utilaje sau leasing imobiliar cu preponderenta in euro.

Pe piata interbancara, in prima parte a zilei, moneda naţională a depăşit pragul psihologic de 4,2 lei/euro pe piaţa valutară, pe fondul aşteptărior negative legate de evoluţia economiei romāneşti, care au determinat o depreciere mai pronunţată a leului decāt a altor valute emergente, deşi tendinţa īn zonă a fost similară.

Deprecierea leului īn primele zile ale lui 2009 a fost mai rapidă decāt anticipa piaţa, īn condiţiile īn care cei mai mulţi dintre analişti se aşteptau la o depreciere a leului pānă la 4,2 lei/euro īn primul trimestru al acestui an.

"Nivelul de 4,2 lei/euro pare să prezinte o relativă rezistenţă. Cred că toate cifrele negative din ultima perioadă, privind economia, au contribuit la prăbuşirea leului. Īn regiune este o tendinţă uşoară de depreciere, dar poate nu la fel de pronunţată ca la noi", a spus, pentru NewsIn, dealerul-şef al Băncii Transilvania, Ioan Bīrle.

Leul a depăşit 4,2 lei/euro īn debutul şedinţei de vineri, īnsă, īn jurul orei 10:20 a revenit la cotaţii sub acest prag. La ora 10:30, băncile cumpărau un euro cu 4,1855 lei şi īl vindeau cu 4,1985 lei.

Pe pieţele internaţionale, moneda americană a oscilat īntre 1,3633 şi 1,3721 dolari/euro, iar la 10:30, ora Romāniei, euro era cotat la 1,3665 dolari.

Pe piaţa monetară, dobānzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) se menţin la 12-13% pe an, peste dobānda de politică monetară, de 10,25% pe an, şi uşor sub dobānda percepută de BNR la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pe an.