www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum sunt afectate statele est-europene de aprecierea putenica a euro in raport cu monedele locale

Autor: Bancherul.ro
2009-01-09 08:29
De la deţinătorii de ipoteci la agenţii de voiaj, mulţi est-europeni se simt mai săraci în această iarnă, după ce monedele lor locale s-au depreciat cu până la 25% faţă de euro în ultimele şase luni, relatează Reuters.

Est-europenii care au contractat credite ipotecare sau de altă natură în euro sau franci elveţieni, mizând pe ratele mici ale dobânzilor, sunt printre cei mai grav afectaţi.

Dan Ivănescu, designerul unei reviste, în vârstă de 35 de ani, a spus că ratele lunare la un împrumut denominat în euro pe care l-a contractat au crescut cu 50% din septembrie.

"Plăteam 1.000 lei în vară, iar acum, din cauza cursului euro, plătesc aproape 1.500 lei, aşa că din acest motiv a trebuit să renunţ la alte cheltuieli, cum ar fi îmbrăcămintea şi aparatura electrocasnică", a declarat Ivănescu, pentru Reuters.

"De asemenea, am avut un credit ca să cumpăr o bucată de pământ pe care să construiesc cândva o casă, dar din cauza crizei m-am speriat şi am hotărât să returnez împrumutul", a mai spus Ivănescu.

În plus, o monedă locală mai slabă înseamnă practic o scumpire a bunurilor importate, inclusiv a combustibilului pentru ţările din regiune, fapt ce face să sufere atât firmele, cât şi oamenii.

Economiile fostelor ţări comuniste, cândva în creştere explozivă, se confruntă în prezent cu o lovitură urâtă şi neaşteptată după disputa gazelor dintre Rusia şi Ucraina, care a afectat serios livrarea de hidrocarburi, în condiţiile în care temperaturile sunt mult sub zero grade Celsius.

Cu toate acestea, în ianuarie, cumpărătorii din Varşovia, din Praga şi din alte oraşe sunt surprinzător de optimişti. Mulţi spun că încă nu au resimţit la nivelul vieţii lor zilnice impactul deprecierii monedelor naţionale sau ale crizei financiare mondiale ce a dus la acest fenomen.

"Personal, eu nu văd nicio diferenţă, iar clienţilor nu pare să le pese dacă zlotul este sau nu puternic", a spus Katarzyna Pietkowska, o studentă poloneză de 19 ani care vinde suveniruri într-un mall nou din Varşovia.

"Ca ţară, le-am supravieţuit lui Hitler şi lui Stalin aşa că ce mai contează o mică criză financiară?", a adăugat studenta poloneză, exprimând un optimism ce se regăseşte încă şi la alţi consumatori din Polonia, cea mai mare dintre fostele ţări comuniste care au intrat în 2004 în Uniunea Europeană (UE).

Creşterea economiei poloneze e estimată să fi depăşit 5% în 2008, dar acum se temperează în ritm alert.

Zlotul s-a depreciat cu 24% faţă de euro din iulie, după ce investitorii au plecat din regiune, pe care au considerat-o prea riscantă în vremuri de criză economică.

Forintul s-a depreciat cu 16%, leul cu 15%, iar coroana cehească a pierdut 12% în faţa euro.

În pofida tendinţei de apreciere din preajma Anului Nou, monedele est-europene vor suferi presiuni de depreciere în următoarele luni, în condiţiile în care investiţiile străine ar putea continua să scadă, asemeni exporturilor, în contextul recesiunii din Europa Occidentală, principalul partener comercial al regiunii.

Unele priviri se îndreaptă invidioase spre Slovacia, care a devenit la 1 ianuarie 2009 prima ţară din fostul bloc sovietic care a adoptat moneda unică europeană şi a scăpat, astfel, de fluctuaţiile de pe piaţa valutară din regiune.