www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cat de afectati de cursul valutar vor fi cei care au credite in valuta?

Autor: Bancherul.ro
2009-01-04 11:51
Deprecierea substantiala a leului in raport cu euro face ca cei care au credite in valuta sa plateasca rate tot mai mari. Ar putea reprezenta aceasta situatie o problema pentru banci? Potrivit reprezentantilor BCR, doar in cazul in care leul va ajunge la 4,2 lei pentru un euro vor aparea efecte semnificative asupra calitatii portfoliului de imprumuturi in euro.

Pentru noii clienti ai bancilor care vor sa obtina credite in euro, riscul valutar a fost limitat substantial prin noile norme de creditare introduse de BNR in urma cu doua luni.

Astfel, valoarea creditelor in euro sau in alte valute ce se poate obtine de la banci este substantial mai mica decat initial, in vechile conditii de creditare "relaxate" care au dus la cresterea semnificativa a imprumuturilor in euro sau franci elvetieni.

In conditiile deprecierii substantiale a leului in raport cu euro de pe parcursul ultimelor luni, tendinta care va continua si in urmatorea perioada, potrivit estimarilor analistilor, riscul valutar a devenit o problema serioasa pentru clientii vechi ai bancilor, cei care au contractat credite in euro si franci elvetieni cu valori foarte mari, la un curs favorabil.

Cum vor fi afectati in urmatoarea perioada acesti clienti? Cert este ca vor plati rate mai mari. Insa cat de riscant este pentru banci ca acesti clienti sa nu-si mai poata rambursa creditele?

Iata care este opinia presedintelui BCR, Dominic Bruynseels:

"Riscul creditelor in valuta trebuie vazute din mai multe perspective. Mai intai, nivelul provizioanelor pe care banca le constituie in cazul creditelor riscante. La BCR, nivelul provizioanelor este redus, in jurul a doar 1%.

Un al element de risc, gradul de indatorare, se afla de asemenea la un nivel redus, de numai 42%, in privinta actualilor clienti ai BCR.

Asta inseamna ca nu suntem ingrijorati cu privire la riscul de credit al clientilor. Insa, in conditiile in care cursul de schimb a devenit foarte fluctuant, am facut niste teste de stress pentru a evalua efectele pe care le-ar putea avea devalorizarea leului.

Conform acestora, efectele (negative) ar putea avea loc in conditiile deprecierii monedei nationale pana la 4,2 lei pentru un euro, situatia inrautatindu-se in conditiiile depasirii acestui nivel de curs.

Insa ne asteptam pentru 2009 ca leul se incheie anul la un curs de 4,17 lei pentru un euro iar media cursului pentru anul viitor sa fie in jurul a 4,07 lei pentru un euro. In aceste conditii, nu credem ca vom avea probleme serioase cu privire la rambursarea creditelor in euro", a spus Bruynseels.

Presedintele executiv al BCR a mai precizat ca un alt element care reduce riscul de credit este majorarea salariilor cu 25-30% in ultimii ani. "Ne asteptam ca si anul viitor sa aiba loc o creste nu asa de mare ca in 2007 dar totusi in jur de 15%, ceea ce va atenua din deprecierea leului in raport cu euro", a precizat Bruynseels.